غلامحسین ساربان، معاون جهادکشاورزی خراسان رضوی در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز با بیان این مطلب تصریح کرد: ۴۵درصد محصولات مربوط به بخش باغبانی و ۲۰درصد متعلق به حوزه زراعت و مابقی مربوط به بخش دام و شیلات است.
زمین داریم، آب نداریم
ساربان تصریح کرد: سالانه حدود ۶میلیون تن محصول تولید میشود. بزرگترین محدودیت این است که ما در استان زمین داریم اما آب نداریم و اکنون منابع آبی ما به ۴میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی اضافه کرد: با برنامهای که اکنون در سطح کشور اجرا میشود این میزان احتمالاً به ۲میلیارد و ۹۰میلیون مترمکعب خواهد رسید و قطعاً بخش قابل توجهی از سطح زیر کشت را از دست خواهیم داد.
در استان ۱۳سال دچار بحران خشکسالی بودهایمساربان با بیان اینکه آب و تغییر اقلیم دو مشکل ماست، افزود: متأسفانه از سال ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۰ حدود ۱۳سال در بحران خشکسالی بودهایم. در محصولات آبی در این بازه زمانی کاهش محصول داشتهایم و اکنون به شدت تحت تأثیر اقلیم هستیم.
تغییر الگوی کشاورزان تحت تأثیر تغییر اقلیم است
معاون جهاد کشاورزی استان یادآورشد: کشاورزان استان الگوی کشت را تغییر دادهاند و از سمت محصولات زراعی آبی به سمت محصولات باغی رفتهاند. در ۲۰سال گذشته حدود ۲۰۰هزار هکتار از محصولات زراعی آبی کم شده است، از گندم ۱۱۴هزار هکتار، از جو ۱۹هزار هکتار و از چغندرقند ۳۱هزار هکتار کم شده و به سمت کشت محصولات باغی سوق پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه این الگوی کشت مزیت نسبی برای استان محسوب میشود و درآمد بیشتری در یک متر مکعب آب ایجاد میکند، افزود: درآمد ناخالص ما در محصول پسته در یک متر مکعب حدود ۱۰۰هزارتومان، در زعفران ۴۲هزارتومان، گندم ۱۵هزارتومان و در چغندر ۱۸هزارتومان است و مردم به سمتی رفتهاند که هرکس آب بیشتری در اختیار دارد، درآمد بیشتری کسب میکند.
ساربان افزود: اکنون باغات پسته استان ۱۳۱هزار هکتار، زعفران ۹۲هزار هکتار و گیاهان دارویی به ۲۸ هزار هکتار رسیده و توسعه خوبی داشته است.
وی افزود: این آمار نشان میدهد ما در تأمین برخی موادغذایی دچار مشکل خواهیم شد و قطعاً نیاز به خدمات دولت است. کشاورز گندمکار باید برای آن صرف کند تولید داشته باشد. در همه دنیا به بخش کشاورزی یارانه میدهند، در کشور ما هم حق کشاورز است که محصول تولید کند و حمایت شود. قطعاً برای بخش کشاورزی و آب باید سرمایهگذاری شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰هزار هکتار از سطوح استان آبیاری انجام شده و بهترین رکوردها هم در مزارع مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار است. پیشنهاد میشود باغات را آبیاری سطحی انجام دهیم و در زراعت هم به سمت آبیاری میکرو برویم که بتوانیم با آب کمتری تولید بیشتری داشته باشیم.
وی در پایان تأکید کرد: ما در استانی کشاورزی میکنیم که میزان تبخیر زیاد است و در بعضی نقاط استان میزان تبخیر آب بر خاک ۳۰برابر بارندگی است و باید به سمتی برویم که بهرهوری از آب و خاک را افزایش دهیم.
شهرآرانیوز