سالهاست که طرح تفکیک و جمعآوری زباله توسط شهرداری در اکثر نقاط شهری ترویج پیدا کرده است، اما شهرستان مرزی تایباد که از پتانسیل بسیار مهم اقتصادی مرز دوغارون بهرهمند است همچنان ردپایی از طرح تفکیک زباله و پسماند در آن دیده نمیشود.
به گزارش اعتمادساز، در بیشتر مناطق شهری تایباد افرادی را میتوان مشاهده کرد که در تمام ساعات روز به ویژه انتهای شب در سطلهای زباله شهرداری خم شدهاند و به تفکیک زبالههای خانگی مشغول هستند.
در شهرستانی که از نعمت مرز دوغارون و قطب اقتصاد کشور برخوردار است وجود افرادی بیکار خیلی خوشایند نیست. هرچند افراد زباله گرد که به جمعآوری زبالهها میپردازند نه سواد دارند و نه درآمد و این راه سادهترین و بیدردسرترین منبع کسب درآمد برای این گروه است.
اما از کنار این مطالب که بگذریم این سؤال پیش میآید که چرا تاکنون شهرستان مرزی تایباد که همیشه در ظاهر امر مورد توجه مدیران تا رده کشوری قرار داشته از نعمت طرح پسماند و تفکیک زباله محروم است؟
یکی از شهروندان ساکن در منطقه بهشتی در خصوص تفکیک زباله از خانه تا سطل زباله گفت: هرچند تفکیک زباله در خانه باید به یک فرهنگ تبدیل شود، اما زمانی که زباله را از منزل خارج میکنیم باید در یک سطل آنها را رها کنیم و عملاً این تفکیک فایدهای ندارد.
مرد میانسالی که در خیابان رازی زندگی میکرد نیز افزود: چندین بار موش به خانه ما راه پیدا کرده و از دست سوسکها و پشهها نیز در امان نیستیم وقتی منشأ آنها را دنبال کردیم به سطل زباله رسیدیم که در خیابان با وضعیت نامناسبی مورد بازیافت توسط زباله گردها قرار گرفته بود.
خانم جوانی که در منطقه خرمشهر سکونت داشت در این باره توضیح داد: شهرداری باید در کنار هر سطل زباله یک سطل بازیافت نیز پیشبینی کند که در تایباد شاهد آن نیستیم، بارها زبالههایمان را در خانه تفکیک کردیم اما مجبور شدیم آن را کنار سطل زباله روی زمین بگذاریم که بازهم خودش یک معضل است.
آقایی که در خیابان خیام سکونت دارد، اذعان کرد: گاهی وقتها از کنار سطل زباله که رد میشویم زردابی با بوی نامطبوع حالمان را دگرگون میکند که از سطل زباله خارج شده و در همان لحظه فردی تا کمر داخل سطل رفته تا یک شیشه خالی را خارج کند.
شهردار تایباد در پاسخ به این سؤال ایسنا که چرا تاکنون در این شهرستان مرزی نسبت به اجرای طرح پسماند و تفکیک زباله اقدامی صورت نگرفته است؟ گفت: علیرغم اینکه طرح پسماند زباله در تایباد با جذب اعتباری بالغبر ۷۰۰ میلیون تومان به اتمام رسیده اما برای مرحله اجرایی آن هنوز اعتباری جذب نشده است.
مهرداد کریمزاده افزود: در این طرح، جانمایی محل پسماند، استانداردسازی محل، تفکیک زباله تر و خشک از مبدأ با تعداد ۵ دستگاه ماشینآلات سنگین و تجهیزات دیگر موردنیاز طراحی شده است.
وی با اشاره به عدم تأمین اعتبار برای اجرای طرح پسماند بیان کرد: اجرای طرح نیازمند بیش از ۱۰ میلیارد تومان اعتبار است که هنوز تأمین نشده و تا زمان تأمین اعتبار در حد همان طرح باقی خواهد ماند.
اما این تنها طرح بلاتکلیف اعتبار در تایباد نیست که سلامت شهروندان با آن گرهخورده، طرح فاضلاب شهری هم از ۱۲ سال قبل به دلیل عدم تأمین اعتبار زیر خاک باقی مانده و هنوز هم آب بیشتر منازل شهری در تایباد روانه کوچه و خیابان میشود.
ایسنا