سقوط فرشته‌ها از بام بی مهری

اولین نشست آموزشی با محوریت انعکاس صحیح اخبار خودکشی باحضور ندا اخروی مدیر سلامت روانی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، محمد حسین زاده مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی علی محدث پیشکسوت روزنامه نگاری برگزار شد

به گزارش اعتمادساز، مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی گفت: بر اساس آمار دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت، خودکشی اتفاق رواج یافته سال‌های اخیر است.

محمد حسین زاده در نشست انعکاس صحیح اخبار خودکشی که روز یک شنبه در محل معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد؛ افزود: خبرنگاران و فعالان رسانه با انتشار اخبار نقش بسزایی در مرگ و زندگی انسان‌ها دارد.

وی بیان کرد: اخبار خودکشی باید به گونه‌ای قلم زده شود که افراد را ترغیب به این امر نکرده و همچنان در خبر، راهکارهای پیشگیرانه خودکشی نیز آورده شود.

در ادامه، مدیر سلامت روانی معاونت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تبیین کرد: مشکلات خانوادگی، مشکلات اقتصادی، شکست‌عاطفی و بحران فرهنگی از جمله عوامل خودکشی است.

ندا اخروی تصریح کرد: متاسفانه رتبه 14 خودکشی در جهان متعلق به ایران بوده و در شش سال اخیر از سال۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ این آمار نزولی شد امامتاسفانه سیر افزایش خودکشی در سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ صعود پیدا کرده و در سال ۱۳۹۸ کاهش یافته و مجدد سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ مرگ و میر به دلیل کرونا افزایش یافت.

وی اظهار کرد: طبق آمار تفکیک شده، فوت نوجوانان و جوانان بیشترین ارقام را در سال 1400 و 1401 از آن خود کرده است.

وی در خصوص علل روانی خودکشی تشریح کرد: یکی از ابتدایی‌ترین علت‌های خودکشی افسردگی و مشکلات خانوادگی است که با مراجعه به مراکز سراج که به صورت رایگان در اختیار عموم است، می‌توان از آن پیشگیری کرد.

علی محدث گفت: خودکشی ابعاد روان‌شناختی، جامعه شناسی، روانشناسی اجتماعی را شامل شده و ربطی به ژنتیک ندارد بلکه باید در جامعه به آن واقف شد زیرا این عمل بدون علت اتفاق نمی‌افتد. دیگر علل مرگ خودخواسته از هنجارها و عدم توانایی ارتباط با خانواده و جامعه می‌شود.

وی در خصوص راه‌های پیشگیری از خودکشی افزود:مهارت‌های فردی مقابله با استرس، توانایی با حل مسئله، داشتن عزت نفس و خودباوری. توسعه تاب‌آوری، تمرین مثبت اندیشی. تقویت خودآگاهی و خودمراقبتی منجر به کنترل آسیب فردی می‌شود.

عوامل اجتماعی موثر در خصوص خودکشیاز نظر محدث این گونه بود: احساس تنهایی و انزوا، فقدان ارتباط اجتماعی، جامعه زدایی علل موثر در خودکشی است.

علی محدث درباره راه حل آسیب‌های احتماعی گفت: یادگیری مهارت‌های ارتباط موثر و توسعه مهارت‌های گفت‌وگو مدیریت تعارض جزئی از راهکارهای عدم آسیب اجتماعی است.

تقویت شبکه‌های حمایتی اجتماعی مثل ترویج دوستی‌ها و حمایت‌های میان فردی، مشارکت در گروه‌های اجتماعی موثر در کاهش خودکشیموثر بوده و همچنین افزایش همدلی و کاهش تضادهای اجتماعی کمک کننده هستند.

وی پیشنهاد داد: با توجه به اهمیت خودکشی بهتر است انجمنی در این خصوص صورت بگیرد و خبرنگاران تخصصی‌تر در این حوزه فعالیت کنند.

علی محدث در پایان اذعان کرد: تمامی ما نیازمند شنیده شدن توسط متخصص‌ها هستیم. برای بهبودی بیشتر به روانشناس مراجعه کنید.

نویسنده: عطیه انصاریان

دیدگاهتان را بنویسید