در حالی که آمریکا حاضر نیست تحریمهای مالی و بانکی و نفتی پسابرجامی (اوبامایی/ ترامپی) را لغو کند و تضمین بدهد، روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی خلاف واقع نوشت: مذاکرات وین، تقریبا دو هفته قبل از انتخابات ۲۸ خرداد به نتیجه رسیده بود و توافقنامه آماده امضا بود. امروز هم که آقای ظریف به وین میرود، به این دلیل است که کارهای مربوط به سطح کارشناسی پایان یافته و حالا نوبت وزراست که نقطه پایانی را زیر توافقنامه بگذارند.
علت اینکه اعلام به نتیجه رسیدن مذاکرات وین را دو هفته به تاخیر انداختهاند، مجهول نیست اما حالا که انتخابات برگزار شده و قرار است این خبر اعلام شود همه میتوانند از این معادله بدون مجهول سر در بیاورند. این هم از معجزات انتخابات است، ای کاش زودتر برگزار میشد.
نتایج توافق وین، احیای برجام و رفع تحریمهای ضد ایرانی وضع شده در دولت ترامپ است که اهمیت زیادی دارد. برخلاف آنچه عدهای از جمله کاسبان تحریم همواره گفتند تحریمها تاثیر قابل توجهی بر زندگی مردم کشورمان گذاشته و رفع آنها میتواند در حل این مشکلات موثر باشد. این درست است که ما باید همیشه تلاش کنیم روی پای خودمان بایستیم و در هر شرایطی آماده اداره کشور باشیم، ولی وضعیت پیش آمده در سه سال آخر دولت دوازدهم که همزمان با وضع تحریمهای حداکثری آمریکا علیه کشورمان بود نشان داد اختلافات داخلی و سوداگریهای کاسبان تحریم که بسیاری از مجاری اقتصادی کشور را در اختیار دارند اجازه نمیدهند کشور در شرایط تحریم به سلامت از بحران اقتصادی عبور کند و مردم دچار مشکلات معیشتی نشوند. به همین دلیل، نمیتوان تحریمها را نادیده گرفت و حالا که در اثر مذاکرات وین، تحریمها هم رفع میشوند، باید خوشحال باشیم که سایه سنگین تنگی معیشت از سر مردم کنار خواهد رفت.
نویسنده میافزاید: «در اثر بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریمهای مبالغ زیادی از پولهای ایران به کشور بازخواهد گشت، فروش نفت از سر گرفته خواهد شد، مبادلات بانکی به حالت عادی بازخواهد گشت و بسیاری از محدودیتها برطرف خواهند شد. این رویدادها قطعا در آرام شدن اقتصاد کشور و ثبات قیمت پول ملی تاثیرگذار خواهند بود و بر معیشت مردم تاثیر مثبت خواهند گذاشت.
اینکه موفقیت مذاکرات وین و احیای برجام به نام چه کسی و چه گروهی و یا این دولت یا آن دولت تمام خواهد شد و یا حتی به نام دولت ثبت خواهد شد یا حکومت، اصلا مهم نیست. آنچه مهم است این است که این سد شکسته شود، راههای تنفسی اقتصاد کشور باز شوند و مردم از سختیهای معیشتی کنونی نجات پیدا کنند.
اینکه امروز چه کسی از صندوق رای سر درمیآورد و رئیسجمهور سیزدهم ایران میشود نیز فی نفسه مهم نیست، آنچه مهم است این است که مدیر اجرایی کشور که از ۱۴ مرداد یعنی حدود یک ماه و نیم دیگر مسئولیت دولت را برعهده خواهد گرفت، تصمیم بگیرد بنای ساخته شده برجام را که حالا مرمت شده، حفظ کند و با سیاستهای معقول و منطقی کاری کند که راههای تنفسی باز شده اقتصاد کشور در اثر مذاکرات وین، همچنان باز بمانند و بار دیگر مسدود نشوند.»
این نوشته سراسر تحریف در حالی است که مذاکرات وین ظرف چند ماه اخیر در بنبست کامل قرار داشته است،چرا که آمریکا حاضر نیست تحریمهای پسابرجامی دولت اوباما و ترامپ را لغو کند، تضمین بدهد که تحریمها را با بهانههای جدید برنمیگرداند و حاضر نیست راستیآزمایی درباره انجام تعهداتش را از سوی ایران بپذیرد.
در عین حال بلینکن وزیر خارجه آمریکا از برجام به عنوان «توافق گذشته» یاد کرده و طلبکاریهای جدیدی را هم مطرح کرده که با آداب عذرخواهی و جبران عهدشکنی، تناقض کامل دارد. با این وجود معلوم نیست چرا نویسنده روزنامه اصرار دارد، با خلافگویی چند لایه، بار از روی دوش دولت آمریکا بردارد و موضوع را به مسئلهای اختلافی تبدیل کند؟! اتفاقا این بار شورای عالی امنیت ملی مقید و متعهد است که خطوط قرمز نظام و منافع ملی در مذاکرات وین مراعات شود و با دل سپردن به وعدهها و چند مرحلهای کردن تعهدات یا دادن وعدههای نسیه، آمریکا مجوز بازگشت به برجام و سوء استفاده از آن را پیدا کند.
اما درباره برداشتن تحریم و رونق اقتصادی و… هم که نویسنده روزنامه تصریح کرده، باید گفت این همان نقاشی دلفریبی است که 8 سال قبل ترسیم کردید و با آن رای گرفتید اما همین حالا تحریمها به جای لغو شدن، دو برابر شده و دولت متبوع شما هم دست روی دست گذاشته و به جای حمایت از رونق تولید داخلی، دائما آدرس مذاکره را داده است.
اگر هم قرار باشد گشایش اقتصادی در دولت آینده اتفاق بیفتد که باید چنین شود، آن تحول اقتصادی قاعدتا درونزا و مبتنی بر مهار و خنثیسازی تحریم(از جمله رفع خودتحریمی درونی) خواهد بود.