بحران آب در دشت تربت‌جام

رئیس سازمان بسیج عشایری سپاه خراسان رضوی گفت: عشایر با راهبرد خاص، امنیت پایدار مسیر کوچ و حفظ ناموس تسلیح می‌شود و در این راستا اگر فردی تخلف بکند برابر قانون برخورد می‌شود و عشایر موظفند مقررات حمل سلاح را رعایت کنند.

به گزارش اعتمادساز، سرهنگ پاسدار عیسی صفری با حضور در شهرستان تربت جام و دیدار با جمعی از مرتعداران، دامداران و عشایری تربت جام اظهار داشت: عشایر از ابتدای انقلاب بیش از 11 هزار شهید تقدیم انقلاب اسلامی کردند، عشایر بهترین سبک زندگی ایرانی و اسلامی را دارند و این  زندگی و نمایشگاه اصیل اسلامی باید حفظ شود.

وی با اشاره به اهمیت استفاده از مرتع، حفظ منابع طبیعی و محیط زیست افزود: کاربری مرتع فقط برای چرای دام نیست، این ظرفیت باید حفظ شود که سفره عشایراست ، باید تهدیدات مرتع را به فرصت تبدیل کنیم.

صفری با اشاره به این که 30 سال است کار ممیزی مراتع اتفاق نیفتاده است، ادامه داد: ظرفیت عشایر در پایداری امنیت نقش اساسی دارد و نباید از دست بدهیم و بخش زیادی از عشایر در امنیت غذایی نقش دارند و کاربری عشایر ایجاد فضای امن و اشراف جغرافیایی امنیتی در مرزهاست که ‌نگاه مهم به کاربری عشایر و دام داری و این که تامین‌کننده امنیت است.

رئیس سازمان بسیج عشایری سپاه خراسان رضوی با اشاره به اینکه آب در دشت تربت جام بحرانی است، تصریح کرد: ذخائر طبیعت باید حفظ شود و با کار کارشناسی، مشکلات دامداران با ضابطه‌سازی و تفاهم حل شود و مرتعداری یک بار درست برای همیشه انجام بگیرد.

وی با اشاره به این که عشایر ذخائر انقلابند خاطرنشان کرد: با توجه به خشکسالی‌های چند‌ ساله دامدار و مرتعدار باید از تک محصولی بیرون بیایند و به سمت کاشت گیاهان دارویی برود‌.

صفری افزود: آستان قدس نگاه مثبت به مراتع داشته باشد تا از زیرساخت‌های مراتع محافظت شود، از طرفی  تغییر اقلیم موجب شده که با حفظ اولویت‌ها ،محیط زیست و مراتع به کوچ دامدار و عشایر نگاه جدیدی داشته باشیم.

مسئول سازمان بسیج عشایری خراسان رضوی گفت: عشایر بر سه عنصر انسان ، دام و مرتع تعریف شده است و تشکیل حوزه عشایری در مناطق تربت جام با رویکرد امنیتی است.

وی با اشاره به تسلیح عشایر تربت جام بیان کرد: عشایر با راهبرد خاص، امنیت پایدار مسیر کوچ و حفظ ناموس تسلیح می‌شود و در این راستا اگر فردی تخلف بکند برابر قانون برخورد می‌شود و عشایر موظفند مقررات حمل سلاح را رعایت کنند.

عشایر مورد توجه دولت سیزدهم هستند

فرماندار شهرستان تربت جام نیز اظهارداشت: عشایر مورد توجه دولت سیزدهم هستند و بیشترین اعتبارات سفر ریاست جمهوری به میزان 19 میلیارد تومان در حوزه آبخیزداری، آبخوان داری و حفظ مرتع بوده است‌.

حسین جمشیدی افزود: یکی از الزامات شهرستان به لحاظ خشکسالی استفاده بهینه دام از ظرفیت مراتع است که در حوزه کاشت درخت تاغ نگهداری و حفاظت و حراست از مرتع اتفاقات خوبی رقم خورده است .

وی با اشاره با این که افراد سود جو اقدام به قطع درختان می‌کنند تصریح کرد: مطالبه جدی دست اندرکاران  نگهداری از درختان است که در پیشگیری از ریزگردها ، تولید اکسیژن  و شرایط زندگی در مرز را فراهم می‌کند و  حفظ مرتع از نیازهای ضروری دامداران و منطقه است و برای، نگهداری مراتع باید شرایط بهتری تبیین شود.

200 هزار هکتار مراتع تحت حفاظت محیط زیست تربت جام

جواد دامن پاک، رئیس حفاظت محیط زیست تربت جام نیز گفت: در حوزه محیط زیست و تغییر اقلیم و خشکسالی تربت جام با چالش‌های جدی روبرو است و باید احیا مراتع را داشته باشیم و 200 هزار هکتار مراتع تحت حفاظت محیط زیست شهرستان قرار دارد و با نظارت، حق چرا و حق مرتع رعایت شود.

همچنین باقرخدادادی، مدیر جهاد کشاورزی تربت جام اظهارداشت:  این شهرستان 18 سال است که درگیر خشکسالی است و سال زراعی قبل فقط 83 میلیمتر بارندگی در تربت جام داشتیم و بیش از 60 درصد علوفه را از دست دادیم.

وی افزود: از مجموع 435 هزار راس دام در منطقه الان به  289 هزار راس دام کاهش یافته است و به میزان 2 هزار و 700 تن جو وارداتی بین دامداران برای مصرف و حفظ دام در سال جاری توزیع شد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری تربت جام نیز گفت: در شهرستان تربت جام بیش از 300 هزار هکتار اراضی ملی وجود دارد و از این رقم 140هزار هکتار کانون فرسایش بادی و 12هزار هکتار تاغ زار است.

محمدرضا توسلی افزود: درشهرستان تربت جام 100 سامانه دامداری است که در سال جاری 133هکتار در قالب دو پروژه نهالکاری تاغ اجرا شده است و همچنین امسال 1000 هکتاربذرپاشی و بذرکاری خواهد شد.

گفتنی است؛ در این جلسه مرتع داران و دام داران و عشایر شهرستان تربت جام مشکلات منطقه را مطرح کردند.

تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید