به گزارش اعتمادساز، شما چقدر اهل مصرف لبنیات بودید و هستید؟ اهالی این صنعت میگویند که از زمان افزایش ۳۰ درصدی قیمت لبنیات در اواخر خرداد، سرانه مصرف از گذشته هم کمتر شده است. هرچند هنوز رقم دقیقی برای آن مشخص نکرده اند، اما طبق آخرین آمار، سرانه مصرف لبنیات ایرانیها در خوش بینانهترین حالت ۷۰ کیلوگرم و در جهان حدود ۱۶۰ کیلوگرم است.
یعنی ما حدود ۴۴ درصد مردم جهان لبنیات مصرف میکنیم، حالا تورم در حوزههای مختلف و همچنین لبنیات باعث شده است که سهم این محصولات در سفره مردم از قبل هم کمتر شود. این یک روی سکه است، افزایش قیمتها علاوه براینکه سبب کاهش در مصرف شده، توان رقابت برای صادرات این محصولات را نیز از تولیدکننده گرفته است که همه اینها باعث سقوط میزان تولید و به دنبال آن افزایش بیشتر هزینهها میشود. آمار هم همین را نشان میدهد، مثلا در خراسان رضوی که روزی گفته میشد یکی از قطبهای تولید لبنیات در کشور است از ۲۰۰ پروانه بهره برداری صادرشده تقریبا ۷۰ کارخانه، آن هم با ظرفیت حدود ۳۰ درصد فعال هستند.
سقوط مصرف، سقوط تولید
دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی به شهرآرا میگوید: در سالهای ۹۰ و ۹۱ سرانه مصرف شیر به ۱۱۰ کیلوگرم در سال رسیده بود، اما حالا این میزان به نصف کاهش یافته است. افزایش هزینهها و به دنبال آن قیمتها سبب کاهش سرانه مصرف شده است که این موضوع باعث به خطر افتادن سلامت مردم میشود
مهدی هدایت نیا در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت برخی محصولات لبنی در هر دوره با افزایش قیمت روبه رو میشود، اظهار میکند: شیرخام ۷۰ درصد قیمت تمام شده در محصولات لبنی است. اردیبهشت امسال قیمت این محصول به طور قانونی یک بار افزوده شد و از کیلویی ۱۲ هزار تومان به ۱۵ هزارتومان رسید، اما به طور غیرقانونی در این مدت باز هم با افزایش قیمت روبه رو بودیم.
اکنون ما شیرخام را حداقل ۱۰۰۰ تومان بالای قیمت مصوب میخریم. از سوی دیگر مواد بسته بندی ما از محصولات پتروشیمی است که هیچ زمان ثابت نبوده است. همچنین هزینه انرژی ما در سال گذشته بر اساس مبلغ ثابت حوزه جهاد کشاورزی محاسبه میشد، اما امسال ۱۰ برابر شده و با قیمت انرژی صنایع محاسبه میشود.
او با تأکید براینکه از ۲۰۰ پروانه بهره برداری صادرشده تقریبا ۷۰ کارخانه آن هم با ظرفیت حدود ۳۰ درصد فعال هستند، میافزاید: ظرفیت پذیرش شیر کارخانههای فعال و نیمه فعال استان حدود ۱۰ هزار تن در روز است، اما میزان تولید شیر در استان ۳ هزارتن است.
او با اشاره به کاهش شدید و تقریبا توقف صادرات لبنیات در ماههای اخیر میگوید: زمانی که قیمت شیرخام در کشور ۱۲ هزارتومان بود ما مشکلی برای رقابت با قیمتهای جهانی نداشتیم، اما هم زمان با افزایش ۳ هزارتومانی قیمت شیرخام، با کاهش قیمتهای جهانی روبه رو شدیم، مثلا قیمت شیرخشک مورداستفاده در صنایع از ۲.۵ دلار به کمتر از ۲ دلار رسید. یعنی هم زمان با کاهش قیمتهای جهانی و با افزایش قیمت تمام شده در داخل روبه رو شدیم و عملا صادرات خیلی کم و تقریبا متوقف شد.
چاره چیست؟
حالا در سال مهار تورم و رشد تولید و همچنین با توجه به اهمیت مصرف لبنیات در سلامت فرد و نسل آینده، این موضوع محور اصلی جلسه در سی امین جلسه دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی بوده است.
رئیس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی درباره خروجی این جلسه به شهرآرا میگوید: صدور مجوز برای کارخانههای خوراک دام، آرد و لبنیات بیش از ظرفیت استان با رویکرد صادرات بوده است. با توجه به اینکه ظرفیت تولید به مراتب کمتر از ظرفیت مصرف در استان است و همچنین صادرات کاهش یافته؛ باعث شده است میزان تولید به حداقل برسد؛ بنابراین وقتی کارخانهها با ظرفیت کامل فعالیت نکنند، هزینه تمام شده تولید محصولات افزایش مییابد.
علی اکبر لبافی با تأکیدبراینکه چالشهای موجود در حوزه صنایع لبنی و دامداری باید شناسایی و راهکارهایی برای آنها ارائه شود، میافزاید: باتوجه به کاهش مصرف و اهمیت آن در سلامت جامعه باید بستری را فراهم کنیم که در کنار افزایش مصرف، کارخانهها هم بتوانند فعالتر شوند. به گفته او یکی از موضوعات پیشنهادی این بود که هزینه سربار تولید کاهش یابد که برای این موضوع باید تولید را افزایش دهیم و با این نگاه چند پیشنهاد مطرح شد.
رئیس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان میگوید: باتوجه به حذف ۹ درصد از مالیات بر ارزش افزوده از شیر و ماست، پیشنهاد شد که این طرح برای دیگر محصولات لبنی نیز اجرا شود. همچنین باتوجه به اینکه کارخانههای لبنی در چرخه محصولات کشاورزی قرار دارند، پیشنهاد شد که انرژی کارخانههای لبنی بر اساس تعرفه بخش کشاورزی محاسبه شود، نه بخش صنایع که این موارد خود به خود باعث کاهش هزینههای تولید خواهد شد. به گفته لبافی پیگیری توزیع شیر مدارس در استان در راستای افزایش سرانه مصرف، رفع اشکالات سامانه بازارگاه برای تأمین نهادهها و رفع مشکلات تسهیلات حمایتی، از جمله دیگر پیشنهادهای مطرح شده در این جلسه بود.
شهرآرانیوز