رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد گفت: به منظور مقابله با بیابانزایی بیش از ۴ میلیون و یکصد و چهل هزار اصله نهال بیابانی بومی، مقاوم و سازگار در ایستگاه تثبیت شن قوژد گناباد کاشته شده است.
به گزارش اعتمادساز، مجتبی محرابی بیان کرد: اجرای طرحهای بیابانزدایی و تثبیت شنهای روان از دهه ۴۰ با ایجاد ایستگاه تثبیت شن قوژد گناباد به دلیل مشکلات ناشی از هجوم شنهای روان در شهرستان گناباد آغاز شد.
وی ادامه داد: شهرستان گناباد به دلیل قرار گرفتن در کویر مرکزی ایران و لوت عمرانی از کانونهای بحرانی فرسایش بادی کشور و استان خراسان رضوی است. مساحت شهرستان گناباد حدود ۵۷۰ هزار هکتار است که بیش از ۵. ۶۲ درصد آن معادل ۳۵۴۴۱۱ هکتار، در زمره مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی( ۲۲۷۰۹۸ هکتار ) و کانونهای بحرانی فرسایش بادی ( ۱۲۷۳۱۳ هکتار) است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد عنوان کرد: تاکنون با اقدامات فنی انجام شده و مشارکت مردم بیش از ۶۲ هزار هکتار از عرصههای بیابانی احیا شده است که بیش از ۱۱ درصد جنگلهای کاشت بیابانی استان خراسان رضوی را شامل میشود.
محرابی در خصوص اقدامات این اداره در حوزه بیابان زدایی گفت: اجرای طرح های جامع بیابانزدایی و کمک به بهره برداری پایدار منابع آب و خاک باعث کاهش شدت فرسایش بادی و جلوگیری از هدررفت حدود ۱۰تن خاک در هکتار شده است.
وی ادامه داد: تلطیف هوا، اصلاح مراتع بیابانی و افزایش تولید علوفه قابل بهره برداری بهطور متوسط ۱ تن در هکتار، افزایش کمی و کیفی تولیدات بخش کشاورزی به میزان حداقل ۱۰ درصد، کنترل فرسایش بادی و تثبیت شنهای روان و پیشگیری از ایراد خسارت به تاسیسات و زیرساختها و مهار کانونهای گرد و غبار و کاهش اثرات بیابانزایی بر سلامت مردم، تثبیت اشتغال و پیشگیری از مهاجرت از دیگر اثرات اجرای این طرح بوده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد گفت: برای کاهش معضلات ناشی از تغییر اقلیم و مقابله با بیابانزایی، برابر کنوانسیون گلاسکو در سال ۲۰۲۱ کشورهای جهان متعهد به کاشت ۱۰۰۰ میلیارد درخت شدند که سهم جمهوری اسلامی ایران یک میلیارد درخت طی ۴ سال شد.
محرابی افزود: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت با دستور مقام معظم رهبری و تاکیدات رئیس جمهور شهید در آذرماه ۱۴۰۲ آغاز شد و در این راستا و برای مقابله با بیابانزایی اقداماتی شامل تولید بیش از ۴ میلیون و یکصد و چهل هزار اصله نهال بیابانی بومی، مقاوم و سازگار در ایستگاه تثبیت شن قوژد گناباد بوده است.
وی ادامه داد: آغاز عملیات بیابانزدایی در پایلوت ۱۰۰۰ هکتاری منطقه عمرانی با ۲۸۷ هکتار چاله کنی و کاشت گونه های بیابانی با مشارکت همه اقشار، نهالکاری در سطح ۲۰۰ هکتار در کانون بحرانی فرسایش بادی منطقه شرق گناباد (بیدخت)، احیای ایستگاه قوژد و پروژه جمع آوری بذر گونههای بیابانی به میزان ۲۵ تن از دیگر اقدامات بوده است.
تسنیم