معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: در بحث واکسن کرونا تولید ۶ نوع واکسن را داشتیم که در نوع خود بینظیر است، اما در حوزه فناوری با جایگاه حقیقیمان فاصله زیادی داریم و باید با تلاش نخبگان، محققان، پژوهشگران و فناوران این فاصله کم شود.
به گزارش اعتمادساز، یونس پناهی در آئین اختتامیه بیستویکمین جشنواره هفته پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهارداشت: بحث مرجعیت علمی و ورود به حوزه سرآمدان عرصه پژوهش فناوری همواره مورد توجه بوده و موضوعات و محورها را به سمت حل مسائل و مشکلات کشور ببریم و در این خصوص باید اشاره کنیم که بخشی از مسئولیتها با ما و بخشی دیگر با محققان، پژهشگران و فناوران است.
وی تصریح کرد: بحث ترجمان دانش بهطور جد دنبال میشود و در کنار بر مرجعیت علمی تاکید داریم و از دانشگاهها میخواهیم که خودشان را در راستای اجرای هرچه بهتر این برنامهها آماده کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما معتقدیم که اگر کوهورت، ریجستری، دیتاها و غیره مشکل مردم را کم نکند تلاش صورت گرفته فایدهای ندارد و نه تنها شامل امتیاز مثبت قرار نمیگیرند، بلکه امتیاز منفی هم به آنها تعلق میگیرد، خاطرنشان کرد:در ارزشیابیهایمان بر اثرگذاری تحقیقات، تولید محصولات کاربردی و اثربخش و تحقق نیاز مردم تاکید داریم، ما بهطور مثال در موضوع سرطان بر افزایش اثربخشیها در حوزه درمان و کاهش آمار مرگ و میر در این حوزه با انجام پژوهشهای اصولی و کاربردی در حوزههای دارویی و درمانی آن تاکید داریم و اگر این مهم رخ نداد، آن تحقیق مفید فایده نبوده و اثرپذیری لازم را نداشته است.
پناهی اضافه کرد: ما همچنین بر حضور پررنگ دانشجویان آیندهساز جامعه را در حوزه پژوهش داریم و معتقدیم که وظیفه اصلی محققان دیدهبانی و آینده پژوهشی بوده و ما اگر آیندهنگاری بهتری در بحث کووید داشتیم میتوانستیم از جایگاه بهتری در بحث مدیریت کرونا و مبارزه با این ویروس منحوس برخوردار باشیم.
وی با اشاره به اینکه در حوزه سلامت بر شتاب در تولید علم و دانش در حوزههای آموزش، پژوهش، بهداشت و درمان تاکید داریم و در جلسه هیئت دولت این رشدهای علمی مورد تاکید قرار گرفت و وزارتخانههای بهداشت، علوم و آموزش و پرورش خواسته شد که در مسیر رشد علمی تلاش کنند، بیان کرد: در بحث واکسن کرونا تولید 6 نوع واکسن را داشتیم که در نوع خود بینظیر است، اما در حوزه فناوری با جایگاه حقیقیمان فاصله زیادی داریم و باید با تلاش نخبگان، محققان، پژوهشگران و فناوران این فاصله کم شده و به صفر برسد تا که به جایگاه حقیقیمان دست یابیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: ما در تولید علم با چاپ مقاله و در فناوری با پتنت احساس آرامش میکنیم، در حالی که صبحت دانشگاه نسل 4 میکنیم و دانشگاهی که کار موثری برای مردم نکند دانشگاه فناور نیست.
پناهی با ذکر این نکته که ما نزدیک 300 دانشمند یک درصدی در حوزه سلامت داریم، تاکید کرد: با توجه به داشتن این تعداد نخبه یک درصدی باید متناسب با ظرفیتی که داریم خروجی خوبی هم داشته باشیم، نه آنکه مشکلات جوانی جمعیت، سرطان، قلب، دارو، تجهیزات و غیره باشد، ما باید دانشمند در راستای تامین نیازهای جامعه تربیت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: محققان باید به سمت انجام تحقیقات مسئلهمحور حرکت کنند تا که هم بار بیماری کنترل شده، هم اینکه رشد مطلوبی داشته باشیم در زمینه پزشکی و هم اینکه محصول مورد نیاز در داخل کشور تولید شود. ما باید در عمل عدالت را رعایت کنیم و در عمل نشان دهیم که چه کار کردیم، وزارتخانه در 2 سال اخیر حمایت خوبی از تمامی دانشگاهها در حوزه پژوهش داشته و هر دانشگاه متناسب با عملکردش مورد حمایت قرار گرفته است.
پناهی گفت: همچنین معتقدیم که خصلت دانشمند باید مسائل دانشجویی و دانشگاهی باشد و اگر نگاه مثبت و معنوی باشد پیشرفتهای مدنظر هم حاصل خواهد شد، از نظر ما پیشرفت چیزی است که تاثیر آن در سلامت مردم و رفع مشکلات آنها باشد و در چنین شرایطی میتوانیم بگوییم که آن دانشگاه پویا بوده است.
وی افزود: شاخص اجتماعی دانشگاه بزرگ در اقدامات موثر پیشگیرانه در موضوعات مختلف از جمله فشارخون، دیابت و غیره بوده تا که مشکلاتی همچون سکتهها نباشد و میتوانیم با تحقیقات هدفمند در موضوع پیشگیری از بسیاری مشکلات و هزینههای حوزههای دارو و درمان جلوگیری کرد و باید بدانیم تعداد بالای عمل جراحی موفق افتخار نیست، بلکه افتخار آن است که آموزش درست در حوزه سلامت و در جهت پیشگیری از انواع آسیبهای جسمی و روحی صورت گرفته باشد.
نیازمند گنجاندن کارآفرینی و نوآوری در سرفصلهای آموزشی دانشجویان هستیم
نیما رضایی، مدیر کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیز گفت: ما توانمندیهای زیادی را در انجمنهای علمی، سازمان ملی پرورش استعداد درخشان و کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی شاهد هستیم، اما نباید جداگانه در این نهادها رقابت کنیم، بلکه باید با همگرایی و کارگروهی در محافل علمی فعالیت کنیم تا شاهد نتایج خوبی باشیم.
وی افزود: باید بدانیم که نیامدیم تا در کنگرهها تازهها را بیاموزیم، بلکه باید در کنگرهها و محافل علمی تمرین کنیم تا آنچه را که داریم با تعامل هرچه بیشتر و بهتر بپرورانیم.
مدیر کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن تاکید بر گنجاندن بحث کارآفرینی و نوآوری در سرفصلهای آموزشی دانشجویان، تصریح کرد: اگر بحث کارآفرینی و نوآوری در سرفصلهای آموزشی دیده نمیشود در کمیتههای تحقیقات و فناوری باید برنامههای بهتر و هدفمندتری اجرا شود.
رضایی با اشاره به خاطرات دانشجویی و حضور خود در رویدادهای بین المللی، بیان کرد: 2 آفت بزرگ در نسل جوان داریم که یکی نبود اعتماد به نفس لازم است که در این زمینه باید به خودباوری برسیم و دیگری اعتماد به نفس بالا است که فقط خود را دیدن هم اشتباه است و نیاز به تعادل در این زمینه داریم.
وی خاطرنشان کرد: خطاب به دانشجویان میگوییم که ما بیش از پیش نیاز به امید داریم، در هر گرفتاری و سختی در کار و زندگی، نباید ناامید شد، بلکه با آگاهی از نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید در هر جای دنیا باید امیدوارانه شرایط واقعی را دید و هدفهای بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت را بهخوبی ترسیم کرد تا که با خروجی بسیارخوبی در پایان کار همراه باشیم.
تقدیر از 39 استاد و 8 دانشجوی ممتاز، برتر و برگزیده پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و 5 پژوهشگر ممتاز و 34 پژوهشگر برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دیگر برنامههای این مراسم بود.
تسنیم