معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی، گفت: در خراسان رضوی و شهر مشهد سالانه میزبان بیش از ۳۰ میلیون زائر هستیم، لذا اماکن اقامتی میتوانند مجهز به ایستگاههای مطالعه شوند.
به گزارش اعتمادساز، حجتالاسلام گنابادینژاد در آیین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار و ولادت حضرت زینب کبری(س)، از کتابداران به عنوان قلب تپنده، مغز متفکر و شاهرگ حیات فرهنگی جامعه یاد کرد و اظهار داشت: قدر و منزلت کتاب و کتابخوانی شاید در غبار زندگی امروز ما قدری مورد کم توجهی قرار گرفته است، اما اصالت و ارزش این مسئولیت همچنان در جامعه باقی است.
وی افزود: با بررسی هر تمدن و اندیشهای و نگاه به افق موفقیت آنان، اگر بخواهیم در جایگاه تراز برآئیم، باید نسبت آن تمدن را با کتاب و کتابخوانی بسنجیم. تفاوتی ندارد با چه گرایش و نگاه ارزشی به این مسئله نگاه کنیم، مهم این است که از جایگاه کتاب نکاهیم.
گنابادینژاد با اشاره به شخصیت جهادی و فرهنگی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، گفت: در کنار تمامی مجاهدتهای کم نظیر ایشان برای امنیت منطقه معتقدم به ویژگیهای فرهنگی این شهید توجه کافی و وافی نشده است. همرزم ایشان در خصوص کتابخوانی حاج قاسم میگوید، حاج قاسم کتابهایی را که به او میدادم، می خواند و با درج یادداشت دوباره به من میداد، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، مجاهدی بود که نگاه ویژهای به کتاب و کتابخوانی داشت.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی با اشاره به شخصیتهای برجسته فقهی و مبارزاتی همچون مرعشی نجفی و احمدشاه مسعود از وجوه فرهنگی آنان گفت و افزود: معتقدم امروز در شرایطی زندگی میکنیم که به دلایلی همچون تغییر سبک زندگی، گسترش فضای مجازی، رسانه و غیره باید نگران کتاب و کتابخوانی باشیم و آن را از چرخه زندگی نکاهیم.
وی تاکید کرد: قلب تپنده و شاهرگ هر جامعه موفقی کتاب و کتابخوانی است، امروز اگر آیینی برگزار شده است که به واسطه آن از کتابداران و فعالان حوزه کتاب قدردانی شود، باید در این تراز و توصیف ارج نهیم که قلب تپنده، مغز متفکر و شاهرگ حیات فرهنگی جامعه، بدون شک کتابداران هستند و برای موفقیت در هر عرصهای باید برای کتاب و کتابخوانی تلاش کنیم.
گنابادینژاد بیان کرد: یکی از افتخارات فرهنگی ایران زمین است که در پیشینه تاریخی خود همواره کتاب را اعلای جایگاه خود قرار داده و مشهدالرضا(ع) مفتخر است که نخستین، قدیمیترین و ممتازترین فعالیت فرهنگی را با بیش از 4 قرن فعالیت در آستان قدس رضوی انجام شده است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه دومین استان در حوزه نشر و چاپ هستیم، گفت: این عناوین و مقامها باید برای رسیدن به قله تمدن نوین اسلامی باشد. کتابداران افسران توانمند، متفکر و با اخلاقی هستند که میتوانند نسل جدید و خانوادهها را برای رسیدن به قلههای موفقیت با کتاب و کتابخانی تجهیز کنند.
گنابادینژاد افزود: به شرایط موجود اکتفا نکنید، به بررسی افقهای در پیشرو پرداخته و در رفع موانع موجود اهتمام ویژه داشته باشید. در حوزه خیرین نیز برای موفقیت بیشتر باید نگاه فرا استانی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه سالانه میزبان بیش از 30 میلیون زائر هستیم عنوان کرد: اماکن اقامتی میتوانند مجهز به ایستگاههای مطالعه شوند و با برنامهریزی برای رسیدن به قلههای دانش باید پیگیری و چاره اندیشی لازم را داشته باشیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیازمند یک سند تحولی هستیم و هیچ دستگاه و قشری در این حوزه نباید بدون مسئولیت باشد. این آمادگی را داریم تا با همکاری اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی این سند را آمادهسازی کرده و با استفاده از ظرفیت ارزشمند کتابداران خلأ موجود در حوزه کتاب و کتابخوانی را پشت سر بگذاریم.
شاخص پاکی و سلامت هوای فرهنگی کشور در گرو فعالیت کتابداران است
حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی نیز اظهار داشت: از تلاشهای ماندگار و همت والای همکاران پرتلاشم، کتابداران در طول یک سال فعالیت ارزشمند فرهنگی کمال تقدیر و تشکر را دارم. این آیین به واسطه بررسی عملکرد یک سال گذشته کتابداران و با هدف قدرشناسی از این تلاشها برگزار میشود و تلاش بر این است تا برای یک سال آینده برنامهریزی مناسب انجام شود.
وی افزود: به این مهم توجه داشته باشید که اهمیت و جایگاه کتابخانه زمانی نمایان میشود که کتابداران پا در عرصه گذاشته و پرچم این حوزه را برافراشته نگاه دارند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی با بیان اینکه در 250 باب کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی در استان خراسان رضوی وجود دارد، عنوان کرد: تلاش ما در مجموعه کتابخانههای عمومی بر این است تا محیطی لذتبخش برای مراجین فراهم سازیم. هر رویدادی که در حوزه کتابخانهها انجام میشود بدون شک محصول ایده و فکر کتابداران است.
وی با اشاره به وجود 11 کتابخانه سیار در سطح استان خراسان رضوی، گفت: مایه افتخار است که امروز در این حوزه رتبه نخست را در کشور به خود اختصاص دادهایم و قطعا ارائه خدمات در مناطق محروم و اجرای عدالت فرهنگی و اجتماعی حاصل تلاش کتابداران است.
سبزیان ضمن تقدیر از حضور خیرین در حوزه کتابخانهها، ابراز کرد: باعث افتخار است که نخستین مجمع رسمی خیرین در حوزه کتاب و کتابخوانی در خراسان رضوی تشکیل و به فعالیت پرداخته است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی تصریح کرد: مقام معظم رهبری می فرمایند «فرهنگ مثل آب و هوا میماند. معتقدم کتابداران عاملین اصلی شاخص پاکی و سلامت هوای مشهد و خراسان رضوی هستند. عدم تعطیلی فرهنگی کشور به واسطه آلودگی آن قطعا به واسطه اکسیژنی است که با کتاب و توسط کتابداران تولید میشود.
وی ادامه داد: نخستین اقدام و دستو رکار بسیار مهم در این هفته تقویت ارتباط کتابخانهها با مدارس بود، چرا که معتقدیم کودکان و نوجوانان وفادارترین مخاطبین ما هستند. نمونه بارز شروع این تعامل نواختن زنگ کتاب در مدارس بود. دوم، برگزاری آئین رونمایی از کتابهای ارزشمند ملی در شهرستانها و روستاها است.
سبزیان بیان کرد: سومین نکته، توجه به ارتقای سواد سلامت، رسانه و سیاسی مردم که یکی از رسالتهای مهم کتابخانهها است. نکته چهارم، تسهیلگری در حوزه ایجاد و معرفی کسب و کارهای کوچک است که امروز به عنوان یکی از خدمات و رویکردهای نوین کتابخانهای انجام میشود و در انتها با همکاری مجمع خیرین توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی در نظر داریم تا پایان سال جاری سه کتابخانه سیار و یک پیشخان خدمات کتابخانهای افتتاح کنیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی تاکید کرد: هدف نهایی ما ایجاد «ایران کتابخوان» است و راه رسیدن به این هدف از ایران دانا و توانا میگذرد.
تسنیم