یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به دلیل کاهش ارزش پول ملی کشور و تورم، بالاترین شاخص بازار مالی در دنیا را داریم، گفت: با این شرایط حذف دو صفر از شاخص بورس ضروری است.
فردین آقابزرگی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره تفاوت شاخص ٢ میلیون واحدی حال حاضر با شاخص ٢ میلیون واحدی مرداد سال ٩٩ و پیشبینیها از حرکت شاخص اظهار داشت: به جرات میتوانم بگویم این دو میلیون واحد نسبت به رکورد مردادماه سال ٩٩ بنابر دلایل متعددی فاصله بسیار زیادی دارد. یکی از دلایل فاصله و تفاوت این شاخص ٢ میلیون واحدی در این دو بازه زمانی، فاصله اندک ارزش ذاتی و ارزش حدودی معاملاتی اغلب سهام و از سوی دیگر به نوعی وقتی فاصله P/E فوروارد و P/E تی تی ام را با قیمت سهام تطابق میدهیم به طور معناداری شاهد فاصله هستیم.
وی با اشاره به دلایل دیگر ادامه داد: موضوع دیگر در تفاوت نقدینگی است، رشد نقدینگی و تورم در سال ١۴٠٠ و ١۴٠١ نسبت به سال ٩٩ به شدت تغییر کرده و نزدیک ٢٧٠٠ همت افزایش نقدینگی داشتیم در حالی که واقف هستیم رشد اقتصادی کشور در این دو سال تقریبا صفر بودهاست.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: نرخ ارز هم یکی از عوامل و محرکهای حرکت در بورس بوده که در سال ٩٨ و ٩٩ هم خود را در بورس نشان داد اما در حال حاضر به طور محسوس مشاهده میکنیم که هنوز هم مقاومتهایی بر سر قیمتهای واقعی ارز میبینیم و این فاصله بین ارز نیمایی و بازار آزاد تا حدودی دست بسیاری از شرکتهای صادرات محور را بسته و در آینده نزدیک این گشایش و افزایش سودآوری محتمل است.
آقابزرگی افزود: نکته دیگر که باعث تفاوت بین شاخص دو میلیون واحدی سال ٩٩ و امروز شده این است که در خیلی از کشورها مانند ترکیه، آرژانتین و … تورم حادث شده حتما در اقتصاد آنها نشان داده شده که یکی از این آثار تورمی بازارهای مالی است به طوری که رشد ٢١۴ درصد بورس آرژانتین و ١١٠ درصد بورس ترکیه ناشی از تورم این کشورها است. در ایران در خوشبینانهترین حالت میگوییم که ۴۶ درصد شاخص بورس رشد کرده که البته نمیگوییم این رشد حتما به اندازه تورم بوده اما در همان مسیر حرکت کردهاست.
این کارشناس بازار سرمایه با ارایه پیشنهادی به سازمان بورس، کمیسیون اصل نود مجلس و سایر همکاران در بازار مبنی بر حذف دو صفر از شاخص تاکید کرد: معتقدم مانند کشور ترکیه که دو صفر از شاخص بورس را کاهش داد برای کشور ما هم ضروری است که نسبت به انجام آن اقدام کند چراکه نمود کاهش ارزش پول ملی در شاخص بورس کاملا مشهود بوده بنابراین با این شرایط بهتر است که گفته شود، شاخص بورس ٢٠ هزار واحد است.
وی گفت: بزرگترین شاخص بازار مالی در دنیا را داریم که با این شرایط موضوع خوبی نیست.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه معتقدم کماکان روند به سمت مثبت حرکت میکند که البته شتابان و یکسویه نخواهد بود، اظهار داشت: شاخص بر روی این عدد نوسان خواهد داشت اما در همین مسیر حرکت خواهد کرد. البته باید توجه داشت که در بورس ایران هر اتفاقی ممکن است رخ دهد چراکه دولت یک شبه تصمیماتی را اتخاذ میکند که ممکن است تمام فضای کسب و کار کشور را زیر و رو کند. اما با تمام اینها در سال ١۴٠٠ و ١۴٠١ این همه ناملایمات در بازار سرمایه مانند افزایش ۴٠ درصدی نرخ خوراک پتروشیمیها، تغییر تعرفههای صادرات و واردات اثرات خود را در بورس گذاشتهاند و محور اصلی تفاوتهای امسال با سالهای گذشته تورم است.
آقابزرگی افزود: ارزش پول ملی کشورمان متاسفانه به حدی رسیده که سهام هزار تومانی خندهدار به نظر میرسد و امروز هزار تومان را هیچ جا نمیتوان خرج کرد به غیر از بورس.