پس از اظهارات شب گذشته رئیسجمهور ترکیه روند روند نزولی قیمت لیر برگشت و با رشد همراه شد، آیا این رشد قیمت ادامه دارد؟
به گزارش تجارتنیوز، قیمت لیر در شش ماهه گذشته ۲۴٫۲ درصد افت داشته و امروز به محدوده دو هزار و ۱۲۰ تومان رسیده است. بانک مرکزی ترکیه تصمیم گرفته که بار دیگر نرخ بهره اصلی را از ۱۵ درصد به ۱۴ درصد کاهش دهد، اما این سیاست موجب کاهش ارزش پول ملی ترکیه میشود.
شب گذشته اردوغان در سخنرانی خود با دفاع از وضعیت اقتصادی ترکیه توضیح داد: ترکیه دیگر کشوری وابسته به واردات نخواهد بود. با کاهش نرخ بهره میزان سرمایهگذاری و اشتغال در این کشور افزایش پیدا میکند.
پیشبینیها این بود که قیمت لیر کاهش پیدا کند اما با صحبتهای اردوغان ارز ترکیه وارد روند صعودی شده، آیا افزایش قیمت لیر ادامهدار است؟
پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با تجارتنیوز گفت: عملکرد اردوغان یک گرتهبرداری از عملکرد چین در پایین نگهداشتن موقت ارزش یوان است. دولت ترکیه اجازه نمیدهد اقتصادش وارد فاز رکودی شود. با وجود اینکه نرخ تورم در ترکیه دو رقمی شده اما دولت نرخ بهره را کاهش داد، تا به گفته دولتیها میزان صادارت کشور افزایش یابد و اشتغال و تولید رونق بگیرد.
به گفته مولوی، اقتصاد ترکیه از ثبات قدیمی خود فاصله گرفته و وارد یک فاز پرریسک شده است. این کارشناس اقتصادی توضیح داد: در زمان کاهش ارزش پول ملی، قدرت خرید کشور برای کالاهای بینالمللی دچار نوسان میشود. تاثیر این موضوع را میتوان در رشد اقتصادی کشورها دید.
مولوی با اشاره به سخنرانی رجب طیب اردوغان معتقد است که افزایش قیمت لیر روز گذشته لیر موقتی است چرا که با روند کاهشی نرخ بهره در اقتصاد ترکیه، ارزش لیر در برابر دلار کاهش پیدا میکند.
براساس اظهارات او، با کاهش نرخ بهره در میان مدت ارزش لیر کاهش پیدا میکند، این موضوع برای اردوغان تبعات سیاسی دارد. اما اقتصاد ترکیه با افزایش تولید و فروش میتواند تا حدودی از مشکلات اقتصای فارغ شود.
وی در پایان درباره اثر کاهش نرخ لیر در ایران گفت: کاهش نرخ لیر برای شرکتهای ایرانی مشکلساز است، چراکه ترکیه محصولات خود را با قیمت پایینتری در بازارهای رقیب عرضه میکند. به گفته این کارشناس اقتصادی قیمت لیر در ایران براساس شاخص دلاری محاسبه میشود.
سقوط ارزش لیر فرصت یا سراب؟
عبدالله مشکانی، کارشناس اقتصادی درباره تاثیر قیمت لیر در گفتگوی زنده به تجارتنیوز میگوید: در کوتاهمدت برخی میتوانند از کاهش قیمت لیر سود کنند ولی باید سرعت عمل داشته باشند، عمدتا کسانی میتوانند این کار را انجام دهند که در حال حاضر آنجا زندگی میکنند و در جریان قیمتها هستند.
وی ادامه میدهد: سقوط پول هر کشوری میتواند به شرطی که متغیرهای بعدی اقتصاد هم پشتیبانی کنند باعث توسعه صادرات شود. ما بخشی از بازار صادرات ترکیه را در دو سه سال اخیر گرفتیم آن هم به دلیل رشد دلار. من فکر میکنم ترکیه احساس خطر کرده، چون دیده بعضی از بازارهایش را از دست میدهد فکر میکند سقوط لیر میتواند برای کشورشان خوب باشد.
مشکانی توضیح میدهد: معمولا کشورهای همسایه باید یک سطح ارزی را نسبت به هم حفظ کنند. این اتفاق در ایران و سقوط ارزش پول در ایران ترکیه را به این نتیجه رساند که باید قیمت لیر هم کاهش پیدا کند چون بازارهای صادراتی خود را از دست داده بودند. این احتمال وجود دارد که دیگر کشورهای همسایه هم به تدریج به این نتیجه برسند.