در گفتمان پیش رو تلاش میکنیم تا رفتارشناسی نسل جدید را مورد مطالعه قرار دهیم؛ بطن این نسلِ آشنا اما پیچیده را جستجو و شاخصهای متفاوت را بررسی کنیم.
نسل زد که به آن نسل زومر نیز گفته میشود نسلی است که در طول سالهای 1995 تا 2010 در دنیا متولد شدهاند. این نسل در واقع به عصر تکنولوژی در دنیا شناخته میشود و همچنین شرایط عجیب و غریب و سخت اقتصادی را تجربه میکند.
این نسل به شدت در استفاده از تکنولوژی مانند موبایل، رایانه،شبکههای اجتماعی وابسته هستند، به طوری که بیشتر ارتباطات و سبک کار و زندگی خود را در این شبکه میگذرانند.
به گزارش اعتمادساز، روانشناس بالینی و استاد دانشگاه در معرفی نسل زد گفت: یکی از مهمترین نسلها در تمام کشورها نسل زد است که به آن نسل اینترنت و دیجیتال هم میگویند و این نام گذاری توسط آمریکا صورت گرفت؛ زیرا این نسل آگاهی کامل با ابزارهای شبکههای اینترنتی را فرا گرفت و با این تغییرات در عصری تربیت شد که به عصر ارتباطات معروف است.
حسین روزبهانی افزود: این دهه که از اواخر دهه 70تا ابتدای دهه 80 را شامل میشود، پیشرفت کلانی در توسعه اینترنت و فناوری را تجربه میکند و این اتفاقات همراه با تاثیراتی همراه است.
وی تبیین کرد: اغلب والدین از این کودکان شکایت دارند و با جملاتی نظیر«ما نمیتونیم موبایل رو از برنامهی کودک خود حذف کنیم.» حاکی از تاثیر فراگیر استفاده از شبکههای اینترنتی در طولانی مدت را نشان میدهد.
روزبهانی در توصیف ویژگیهای این نسل ادامه داد: اصلیترین خصلت این دهه؛ رشد و پیشرفت در اینترنت و ارتباط مستقیم با انواع ابزارهای فناوری را شامل میشود و از ویژگیهای فرعی میتوان به: ریسکپذیر، علاقهمند به تغییر در ساختار، پرخاشگر، مطالبهگر، علاقهمند به نوآوری و خلاقیت پرداخت.
وی در خصوص علت این خصایص بیان کرد: علاقه به مشاغل آنلاین و خانگی و تغییر در ساختار و خودکفایی و شکل دهی انواع بیزنس که جذابیت بیشتری دارد و نسبت به نسل قبلی که پیرو مشاغل فیزیکی و در محیط کاری بود، متفاوت است.
روزبهانی ادامه داد: دیدگاه عام در خصوص این نسل نوعی منفی تلقی میشود اما با وجود شواهد و اتفاقاتِ گذشته که شجاعت و آزاد اندیشی و آگاهی بیان را نشان میدهد؛ این نسل آگاهی و شناخت بهتر و بیشتری نسبت به نسل گذشته دارد و در حقیقت میتواند آسانترین روش برای دسترسی به پیشرفت باشد.
این روانشناس توضیح داد: از نکات مثبت ارتباط این نسل با شبکههای اینترنتی شامل: شکلگیری مشاغل جدید و خریدهای آنلاین، نوآوری و خلاقیت و کشف ایدههای نوین و دسترسی سریعتر به اطلاعات است.
وی اظهار کرد: علاقه به تغییر در ساختارها و دگرگونی در ساختِ فرهنگی سنتی، اظهارنظر همراه با آزادی بیان و مطالبهگری که باعث رشد اقتصادی و سیاسی جامعه در بلند مدت میشود که از اولین مولفهها در توصیف زومرها است.
روزبهانی ابراز کرد: راهکار این نسل، ایجاد مذاکره است بنابراین اعتقاد به گفتوگو در مقابل مسائل و مشکلات را میتوان در زمره اهداف نسل زد دنبال کرد و همچنین رشد و توسعه صنعت موسیقی و فیلم که دارای تحول بزرگ است که ویژگی واقعبینی و پایبندی به اصول اخلاقی و ارزشی را نشان میدهد.
این روانشناس با استناد به انزوا و بحرانهای شناختی این نسل توضیح داد: افراط و تفریط در هر عرصه آسیبزا است بنابراین والدین باید در خصوص استفاده از اینترنت با درایت عمل کنند و این فعالیتهای اینترنتی که شامل بازی میشود را کنترل کنند و به تعادل برسند تا از منزوی شدن جلوگیری شود.
وی دیدگاه خود رابه عنوان فردی با تعامل همراه این نسل دانست و بیان کرد: شایان ذکر است که آگاهی خود را بالا ببریم و درخواست این نسل را بشنویم و مولفههای سرمایههای اجتماعی نظیر: اعتماد، باور، صداقت و اعتماد به نفس را تقویت دهیم؛ زومرها میتوانند با شگردهای خود باعث پیشرفت در تمامی عرصهها شوند.
نویسنده: مریم طاهری