رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: اقتصاد زیرزمینی در کشور ما وجود دارد؛ بخشی فعالیت اقتصادی میکنند اما فعالیت آنها شفاف نیست که به ضرر حاکمیت، دولت و فعالان اقتصادی شناسنامهدار است.
امروز ۲ شهریورماه، در یکصدوششمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی که در محل اتاق بازرگانی و با حضور رئیس سازمان مالیاتی کشور برگزار شد، بسته مالیاتی استان با پیشنهادات اصلاحی و رویکرد استانی-ملی ارائه شد.
به گزارش اعتمادساز، علیاکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در این رابطه اظهار کرد: بسته مالیاتی استان با رویکرد ملی و استانی به کمک خبرگان بخش خصوصی و دولتی تنظیم شده و این بسته ۲۹ بند دارد. درخواست ما از رئیس سازمان مالیاتی کشور این است که گروه کارشناسی و معاونان ایشان با همکاران و معتمدان استانی جلسهای برگزار کرده و این موارد را بررسی کنند.
دریافت مالیات بر ارزش افزوده، مانع مالیاتی خدمات حملونقل ریلی
وی بیان کرد: یکی از این موارد موانع مالیاتی خدمات حملونقل ریلی بوده که این موضوع در استان بسیار اثرگذار است. براساس قانون، خدمات حملونقل اعم از باری و مسافری از مالیات معاف هستند اما خدماتی همچون تعویض بوژی و سایر موارد مشابه خدمات جانبی تلقی شده و شامل مالیات بر ارزش افزوده میشود.
در ادامه کاظم شیردل، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی اظهار کرد: بیش از ۸۰ درصد صادرات استان از طریق حملونقل انجام میشود که معاف از مالیات بر ارزش افزوده هستند اما برای کرایه حمل واگن به عنوان خدمات جانبی و همچنین کرایه حملی که مهر شرکت روی بارنامه زده میشود، ۹ درصد مالیات ارزش افزوده دریافت میشود که درخواست پیگیری این موضوع را داریم.
در بخش دیگری از جلسه مصطفی نصیری، مدیرکل راه آهن خراسان رضوی عنوان کرد: تا پایان سال ۱۴۰۱ راهآهن برای تعویض و تامین بوژی، مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمیکرد اما طی مکاتباتی که انجام شد، تاکید شد که این کار جزء خدمات جانبی بوده و باید از آن مالیات اخذ شود.
در ادامه محمدحسین روشنک، رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی بیان کرد: هدف از معافیت صادرات از مالیات این بوده که قیمت تمام شده کالا افزایش پیدا نکند تا ما بازار داشته باشیم و بتوانیم بفروشیم. اگر قرار باشد این هدف به بهانههای مختلف مخدوش شود، نتیجه نمیگیریم. مدیرکل سازمان امور مالیاتی استان اعلام کردند که بیش از ۱۰۰ درصد مالیات وصول کردیم و این جزو افتخارات ایشان است اما برای ما در بخش خصوصی باری اضافی است.
وصول بیش از ۱۴ همت مالیات در خراسان رضوی
در بخش دیگری از جلسه احمدرضا مدبرنیا، مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ما سال گذشته ۱۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان وصولی مالیات در استان داشتیم که ۳هزار میلیارد تومان را به صورت ملی برای استان آورده و از هیچ یک از فعالان اقتصادی استان دریافت نکردیم.
در ادامه یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: این موضوعی بین دستگاهی بوده، باید کارشناسی شود و در استان قابل تصمیمگیری است. براساس اعلام راهآهن مالیات باید اخذ شود اما اگر نحوه انعکاس دچار شبهه است، باید بررسی بیشتری صورت گیرد.
بالا بودن سهم مالیات خراسان رضوی در مقایسه با سایر استانها
در بخش دیگری از این جلسه حجتالاسلام نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در خصوص بالا بودن سهم مالیات خراسان رضوی در مقایسه با سایر استانها عنوان کرد: ابهامی در قانون وجود دارد که اگر حل نشود، دستگاههای نظارتی به امور مالیاتی ایراد خواهند گرفت. ما این موضوع را در کمیسیون اصل ۹۰ مطرح خواهیم کرد، شاید با یک صورت جلسه نهایی شود.
وی ادامه داد: در تعهد مالیاتی که برای استانها در نظر گرفته شده، سهم خراسان رضوی مازاد استانهای دیگر است، در نتیجه دستگاه مالیاتی استان نمیتواند انعطاف به خرج دهد؛ زیرا باید تعهد مالیاتی خود را انجام دهد.
در ادامه محمدهادی سبحانیان، رئیس سازمان مالیاتی کشور عنوان کرد: ملاک و مبنای عمل ما قانون بوده و مرجع فهم قانون، مجری قانون یعنی سازمان امور مالیاتی است و دستگاه ذینفع نمیتواند مرجع برداشت از قانون باشد. اگر آنچه سازمان امور مالیاتی عمل میکند برخلاف منویات قانونگذار باشد، ذینفع میتواند اعتراض کند تا این موضوع توسط مراجع ذیصلاح بررسی شود.
افزایش ۳ برابری درآمد دولت از خراسان رضوی طی دو سال
در ادامه این جلسه مجید محمدنژاد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد در رابطه با سهم درآمدها و تعهدات مالیاتی استان اظهار کرد: از ۶۲۵.۵ هزار میلیارد تومان درآمد عمومی کل استانها که امسال در لایحه بودجه پیشبینی شده، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان سهم استان است، در حالی که در دو سال گذشته این عدد به ترتیب ۷۰۰۰ و ۱۶ هزار میلیارد تومان بوده است.
وی اضافه کرد: در شرایطی که اقتصاد استان و کشور مطلوب نیست باید دید دولت چگونه میتواند افزایش سه برابری درآمد خود را محقق کند. آیا فعالان اقتصادی بخش خصوصی استان که بیشترین تعداد فعالان اقتصادی کوچک و متوسط را در سطح کشور دارند، قرار است این فشارها را بر دوش بکشند؟ هرکجا به دولت فشار وارد شده این فشار را بر بخش خصوصی وارد کرده است.
۲ میلیون و ۷۹۶ هزار تومان، سرانه هر خراسانی برای درآمدزایی در بودجه سال ۱۴۰۲
محمدنژاد بیان کرد: حدود یک دهه گذشته مالیات کشور ۲۳۰۰ درصد رشد داشته در حالی که مالیات استان ۲۷۳۰ درصد رشد داشته است. اعتبارات جاری و عمرانی استان در بودجه امسال ۲۱۰۹ میلیارد تومان معادل ۳۲ درصد بوده و از مجموع ۶۶۰۰ میلیارد تومان اعتبارات هزینهای استان، ۴۲ درصد مربوط به هزینههای جاری و حقوق پرسنل دستگاههای دولتی استان است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد خاطرنشان کرد: استان در سال ۱۴۰۱، ۴.۶ درصد اعتبارات عمرانی داشته که امسال به ۵ درصد رسیده یعنی ۰.۴ درصد افزایش داشته است. سرانه هر خراسانی برای درآمدزایی در بودجه سال ۱۴۰۲، ۲ میلیون و ۷۹۶ هزار تومان پیشبینی شده در صورتی که سرانه خراسانیها از اعتبارات هزینهای ۳۰۰ هزار تومان و سرانه اعتبار عمرانی ۶۱۱ هزار تومان پیشبینی شده است.
مردم باید بدانند مالیات وصولی در کجا هزینه میشود
در ادامه محمدهادی سبحانیان، رئیس سازمان مالیاتی کشور گفت: اراده کشور بر این است که از محل گسترش چتر پوشش مالیاتی سهم درآمد مالیاتی را افزایش دهد که در دو سال گذشته این اتفاق افتاده است. نباید به مودیان شناسنامهدار بیش از حد فشار وارد شود، این باور ماست و در این مسیر قدم برمیداریم.
وی افزود: مردم باید بدانند مالیات وصولی در کجا هزینه میشود؛ زیرا در دو سال گذشته بیش از ۶۰ درصد درآمدهای مالیاتی را رشد دادیم. ما بخش زیادی از مالیات را به شهرداریها میدهیم. در استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ حدود هزار و ۷۷۰ میلیارد تومان عوارض از محل ارزش افزوده به شهرداریها داده شده که این عدد در سال ۱۴۰۱، ۳هزار و ۶۰۰ و در چهار ماهه ابتدایی سال جاری هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.
سبحانیان ادامه داد: برای ما منفعتی ندارد که سهم یک استان را بیشتر یا کمتر تعیین کنیم. هر شرکتی فعالیت میکند مکلف هستیم منابع را به استان برگردانیم. در این خصوص که سهم برخی استانها کم و برخی بیشتر است مستندی ارائه نشده است. اگر سهم استان ناعادلانه تعیین شده باشد حتما اصلاح خواهیم کرد.
درخواست برای بررسی مجدد سهم مالیات خراسان رضوی
در بخش دیگری از این جلسه یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی عنوان کرد: از آقای سبحانیان، رئیس سازمان مالیاتی کشور، میخواهیم که سهم استان از مالیات را مجدد بررسی کنند. نمیخواهیم از قاعده خارج شویم، بلکه میخواهیم اطمینان پیدا کنیم این مالیات براساس قاعده است.
در این جلسه همچنین معافیت مالیاتی شرکتهای دانشبنیان مورد بررسی قرار گرفت که مقرر شد شرکتهای خارج از پارک نیز از مالیات معاف شوند. تخصیص یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنعتی از سهم شهرداریها برای ایجاد، تکمیل و نوسازی زیرساختها و راهبری شهرکها، اضافه شدن بخش تولید به استثنائات تعیین شده در تبصره ۸ ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده (عوارض سبز)، لزوم تسری معافیت ماده ۱۷۲ قانون به انجمن خیریه حمایت از بیماران سرطانی و معافیت مالیاتی شرکتهای مهندسین مشاور از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده از دیگر مسائل مالیاتی بود که در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.
در ادامه جلسه موانع و مشکلات تعدادی از فعالان اقتصادی پیرامون احداث مجتمع انبارهای ضایعات موسوم به پروژه پیشهوران بررسی شد.
علیاکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از مشکلات جدی مشهد وجود مشاغل مزاحم و انبار ضایعات است. شهرداری برای ساماندهی مشاغل مزاحم چند نقطه از شهر را برای ایجاد مجتمعهای انبار ضایعات پیشبینی کرده که یکی از آنها سایت انتهای پنجتن بعد از روستای شترک بود.
وی اضافه کرد: این سایت حدود ۱۲ هکتار بوده که ۵ هکتار در حریم کشفرود قرار دارد، به همین دلیل علیرغم موافقت سازمان آبمنطقهای استان، اداره کل محیط زیست ملاحظاتی داشت. این پروژه برای استقرار ۷۵ واحد مجتمع کارگاهی بوده و هیچگونه فرایند بازیافتی صورت نمیگیرد. محل استقرار کاربری صنعتی دارد، استقرار ۷۵ واحد، رده زیستمحیطی را از ۴ به ۲ تغییر میدهد و شرکت آبمنطقهای استان نیز موافقت دارد.
لبافی تصریح کرد: ما دو پیشنهاد داریم. یکی حذف بخشی از رودخانه حفاظتشده کشفرود است که در داخل محدوده مصوب شهر مشهد قرار گرفته و در دستور کار اداره کل حفاظت محیط زیست استان قرار دارد. باید مصوبات آن در اسرع وقت به شورای حفاظت محیط زیست استان ارسال و نتایج پیگیری تا پایان مردادماه سال جاری به دبیرخانه شورای گفتوگوی استان ارسال شود. دوم اینکه برای تسریع در اجرا به لحاظ اهمیت موضوع تا زمان ارائه مصوبات متقاضی نسبت به اصلاح مرز و رعایت حریم ۱۵۰ متر از حاشیه رودخانه حفاظت شده کشفرود اقدام شود و اداره کل محیط زیست استان در اسرع وقت تا یک هفته پاسخ استعلام را صادر کند.
وجود اقتصاد زیرزمینی در ایران
در انتهای این جلسه محمدهادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور اظهار کرد: نظام مالیاتی در حال گذر از نظام مالیاتی سنتی به هوشمند بوده که نیازمند همراهی و همدلی فعالان اقتصادی است. گذر از این نظام مالیاتی با مشکلات و چالشهایی مواجه خواهد بود، فرایندهایی که در همه کشورها با شیب ملایم طی میشود با شیب تندی در حال گذر است.
وی افزود: اگر این اتفاق رقم بخورد به نفع فعالان اقتصادی شناسنامهدار و شفاف است. اقتصاد زیرزمینی در کشور ما وجود دارد، بخشی فعالیت اقتصادی میکنند اما فعالیت آنها شفاف نیست که به ضرر حاکمیت، دولت و فعالان اقتصادی شناسنامهدار است. حرکت به سمت هوشمندسازی بازی برد-برد است.
استفاده اقتصادی از عضویت در بریکس
یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی نیز گفت: ایران به عنوان عضو بریکس پذیرفته شد که پیمان اقتصادی مهمی در دنیا است. از نگاه دیپلماسی اقتصادی با توجه به شرایطی که فراهم شده امیدواریم بخشهای مختلف اقتصادی از آن استفاده کنند و ما نیز به عنوان استانی که سهم جدی در صادرات دارد از این ظرفیت استفاده خواهیم کرد.
ایجاد مناطق آزاد سرخس و دوغارون
وی ادامه داد: منطقه آزاد شدن سرخس و دوغارون نیز مصوب شد که این دو ظرفیت اقتصادی بسیار خوبی در اختیار فعالان قرار میدهد و امیدواریم متولیان اقتصادی ما از این ظرفیت استفاده کنند.
استاندار خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در بخش معدن نیز مزیت خوبی در استان ما وجود دارد که فعالان باید در تکمیل زنجیرهها و ایجاد واحدهای تاثیرگذار و تعیینکننده در استان همت داشته باشند و اولویت کار خود قرار دهند.
نظری اضافه کرد: موضوع تامین منابع مالی و عدم اتکا به منابع بانکی از موضوعات جدی جریان اقتصادی استان ما است و باید در دستور کار فعالان اقتصادی قرار گیرد. سازمان بورس مرکز تامین منابع مالی را در استان راهاندازی میکند که بخش خصوصی نیز استفاده خواهد کرد و امیدواریم با جهشی در جریان اقتصادی استان مواجه شویم.
ایسنا