مدیر کل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی گفت: در حوزه صادرات چین به نقطه مطلوب خود نرسیدیم اما در ۶ ماه ابتدایی سال ۲۸ میلیون دلار صادرات انجام شده که ۴۰۰ درصد رشد داشته است.
به گزارش اعتمادساز، امیررضا رجبی، مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی امروز ۱۰ آبانماه، درنشست خبری با اصحاب رسانه اظهار کرد: خراسان رضوی یکی از استانهای موثر در صادرات است. در سال گذشته یک مجموعه صادرکننده ممتاز و سه مجموعه صادرکننده نمونه ملی از این استان انتخاب شدند.
وی افزود: در سطح ممتاز، مجموعه زعفران استهبان را داشتیم و سه مجموعه صادرکننده ملی شامل خدمات گردشگری سلامت بیمارستان رضوی، تعامل مرزنشینان سرخس در حوزه صادرات و شرکت قهوه پارتسازان که برندش در سطح بینالمللی جا افتاده، میشود.
مدیرکل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی با اشاره به عملکرد حوزه صادرات در ۶ ماه اول سال جاری عنوان کرد: در ۶ ماهه سال جاری ۷۳۷ میلیون دلار صادرات از استان انجام شده که به لحاظ وزنی ۳۷ درصد و به لحاظ ارزش دلاری ۳۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
رجبی بیان کرد: در این مدت واردات به استان ۱۰۷ هزار تن معادل ۳۲۴ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی ۲۵ درصد کاهش و به لحاظ ارزش دلاری ۱۵ درصد رشد داشته و تراز تجاری استان مثبت ۴۱۳ میلیون دلار است.
رشد ۳۳ درصدی تجارت در بازارچهها
وی تصریح کرد: به لحاظ نوع کالای صادراتی، چند مسیر برای صادرات داریم که یک مسیر تجاری است و از طریق شرکتها و تجار انجام میشود و یک مسیر چمدانی است که از طریق گمرکات بوده و مسیر سوم از طریق بازارچه است. در حوزه بازارچهها در ۶ ماهه اول سال جاری در حوزه تجارت به لحاظ ارزشی ۳۳ درصد رشد داشتیم؛ همچنین در مسیر چمدانی رشد صادرات بیشتر بوده که از ۱۴۵ هزار دلار به ۸ میلیون دلار رسیده و در مسیر بازارچهای نیز از یک میلیون و ۸۰۰ هزار دلار به ۱۰ میلیون دلار رسیده است. ضمن اینکه در مسیر بازارچه ای باعث رونق و امنیت و ایجاد اشتغال مردم منطقه می شود.
مدیر کل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در خصوص سهم صادارت گمرکی، گمرک مشهد به لحاظ سهم صادرات بالاتر بوده و سپس گمرکات دوغارون، سرخس، لطفآباد و باجگیران در ردههای بعدی قرار دارند. بازارچههای مرزی در باجگیران و دوغارون نیز رشد خوبی داشته و اثرات خوبی در حوزه صادرات داشتند.
رجبی ادامه داد: در بحث کالاهای صادراتی استان، زعفران در زمینه حجم کالاهای صادراتی رتبه اول را دارد که در ۶ ماه ابتدایی سال حدود ۷۰ میلیون دلار صادرات زعفران داشتیم. این میزان ۸۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. هرچه صادرات رسمی زعفران داشته باشیم از صادرات غیر رسمی آن جلوگیری خواهد شد.
مدیر کل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی افزود: استان خراسان رضوی قطب دوم پسته بوده و سایر محصولات مانند مواد لاستیکی و پلاستیکی، کفپوش، شیر خشک، سیمان و… را نیز داریم، بنابراین تنوع خوبی در زمینه صادرات در استان وجود دارد .
رشد ۴۰۰ درصدی صادرات به چین
وی با اشاره به اهمیت کشورهای صادراتی گفت: کشورهای عمده مقصد صادراتی بسیار مهم هستند. در استان خراسان عمده صادرات ما به کشور افغانستان انجام میشود. در ۶ ماهه سال جاری ۲۷۵ میلیون دلار صادرات به افغانستان داشتیم که ۳۵ درصد رشد داشته و سایر کشورها نیز رو به رشد بوده است. به ترکمنستان ۱۳ درصد، تاجیکستان ۶۰ درصد و پاکستان ۹۰ درصد رشد صادرات داشتیم.
رجبی اضافه کرد: در حوزه صادرات چین به نقطه مطلوب خود نرسیدیم اما در ۶ ماه ابتدایی سال ۲۸ میلیون دلار صادرات انجام شده که ۴۰۰ درصد رشد داشته است. علت این رشد صادرات دیپلماسی موثر اقتصادی دولت سیزدهم است که ارتباط سیاسی با کشورهای منطقه برقرار شده و پیرو آن صادرکنندگان و تجار مسیر را برای صادرات طی میکنند. مقاصد صادراتی جدید ایجاد شده و به حدود ۸ کشور صادرات داشتیم. ۹۰ درصد صادرات ما به ۱۱ کشور بوده و مقاصد جدید نیز ایجاد شده است.
مدیر کل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی عنوان کرد: صادرات نفتی و پایه نفتی در کل کشور ۵۰ درصد بوده که در خراسان رضوی ۶ درصد است. حدود ۵۰ درصد صادرات استان در حوزه صنعت بوده و باقیمانده در حوزه کشاورزی، صنایع معدنی، فرش و صنایع دستی است.
وی خاطرنشان کرد: صادرات خراسان رضوی صنعتمحور، کشاورزیمحور و در حوزه صنایع تبدیلی است، بنابراین مطالبات ما از کشور در حوزه صنعت باید پررنگتر باشد. کشورهای عمدهای که رشد صادرات به آنها را داشتیم، به ترتیب چین، پاکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، افغانستان، ترکمنستان و امارات بوده است. بخش عمده واردات نیز مواد اولیه برای تولید است.
رجبی با اشاره به اینکه اصل تعهد ارزی یک مبحث ملی است، تصریج کرد: با صادرات ریالی به افغانستان عملا ارز به استان بازگشت میکند، بنابراین باید صادرات ریالی از استان به افغانستان را به رسمیت بشناسیم. اخیرا برای بار دیگر این موضوع مطرح شده که صادرات ریالی براساس یک سقف مشخص ابلاغ شود، بر این اساس برای صادرات به افغانستان یک شیوهنامه پیشنهاد شده که بخشی از دغدغهها را حل خواهد کرد.
ورود ۱۰۰۰ تاکسی و ۱۰۰ اتوبوس برقی به مشهد تا پایان سال
مدیر کل صنعت، معدن تجارت خراسان رضوی گفت: یکی از پروژههای اولویتدار ما در طرح تحول استان در سه بخش معدن، صنایع معدنی، بازرگانی و صادرات بوده که حدود ۲۶۰ پروژه در این خصوص تعریف شده است. در این راستا زمینهسازی تولید خودروهای برقی با همکاری ایرانخودرو فراهم و همچنین مقرر شده که براساس قرارداد شهرداری مشهد و ایرانخودرو ۱۰۰۰دستگاه تاکسی و ۱۰۰ دستگاه اتوبوسبرقی تا پایان سال وارد مشهد شود.
ایسنا