نهمین میزبانی رئیس جمهور در ۱۴۰۱به همتای بلاروسی خود اختصاص داشت که «الکساندر لوکاشنکو» پس از ۱۷ سال در حالی به تهران سفر کرد که دستاورد آن امضا ۸ سند همکاری آن هم در سیامین سالگرد روابط دوجانبه تهران و مینسک بود.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس که دوشنبه به دعوت رسمی آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» درصدر هیأتی بلندپایه برای انجام سفری دو روزه وارد تهران شده بود صبح امروز سه شنبه از سوی رئیس جمهور مورد استقبال رسمی قرار گرفت. در این مراسم با نواختن سرود ملی دو کشور روسای جمهور از یگان تشریفات حاضر در محل سان دیده و سپس هیاتهای عالیرتبه را به یکدیگر معرفی کردند.
روسای جمهوری ایران و بلاروس پیش از این شهریورماه امسال در حاشیه شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای در سمرقند ازبکستان با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند که آیتالله رئیسی ضمن تاکید بر نقشه راه ارتقای سطح همکاریهای تهران – مینسک، به تشریح ظرفیتهای ایران در حوزههای مختلف به ویژه مسائل علمی و فناوری پرداخت و گفت که ایران برای صادرات کالا و همکاریهای مشترک با بلاروس آمادگی کامل دارد.
او همچنین تسهیل مراودات پولی و بانکی میان دو کشور را مهم و ضروری ارزیابی کرد که از سوی ایران، مانعی در توسعه روابط با بلاروس بویژه در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری وجود ندارد.
نقشه راه بلاروس برای توسعه اقتصادی
رئیس جمهور بلاروس نیز در آن دیدار در سمرقند با تاکید بر اهمیت تدوین نقشه راه ارتقای سطح همکاریهای دو کشور بر افزایش ظرفیتهای روابط دوکشور تصریح کرد.
لوکاشنکو معتقد است که ایران، بلاروس، روسیه و کشورهای آسیای مرکزی باید در کنار هم و با کمک گرفتن از توانمندیها و تجربیات یکدیگر در مسیر توسعه اقتصادی حرکت کنند.
در ادامه روسای جمهور ایران و بلاروس به وزیران خارجه خود مأموریت دادند که برای تقویت و تعمیق مناسبات دوجانبه تلاش کنند.
در همین راستا اول آذر امسال نخست وزیر بلاروس در پی توافقهای انجام شده در مذاکرات آیت الله رئیسی و لوکاشنکو در حاشیه اجلاس مذکور، در صدر هیأتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی به تهران سفر کرده بود.
امضای ۷ سند همکاری بین ایران و بلاروس در پایان ۱۴۰۱
رئیسی و لوکاشنکو امروز پس از دیدار با یکدیگر در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد طی مراسمی نقشه راه همکاریهای همهجانبه دوکشور را امضا کردند که این اسناد همکاری در حوزههای مختلف تجاری، حمل و نقل، کشاورزی، فرهنگی و هنری، انتقال محکومان و سند برنامه اجرایی به مناسبت سیامین سال برقراری روابط دو کشور را به امضا رسید.
این اسناد توسط وزیران خارجه، صمت، کشاورزی، راه و شهرسازی و دادگستری با همتایان بلاروسی آنها امضا شد.
پس از امضای اسناد، طرفین در نشست مطبوعاتی مشترک حضور یافتند.
ایران از تهدید تحریم برای خود فرصت میسازد
آیتالله رئیسی سپس در نشست خبری مشترک با همتای بلاروسی خود گفت: روابط ایران و بلاروس در این ۳۰ سال وجود داشته و در دولت سیزدهم این روابط بیشتر شده است.
رئیس جمهور اراده دو کشور را در توسعه روابط در همه حوزهها عنوان کرد و گفت که شرایط تجاری و اقتصادی امروز ما با گذشته قابل قیاس نیست.
آیت الله رئیسی این را هم گفت که هر دو کشور با یک جانبه گرایی مخالفند و این راهی است که هم تحریمها خنثی میشود و از طرفی با توجه به ظرفیت خوب بین کشورهای مستقل به پیشرفت ملتها و دولتها منجر خواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز توافقات خوبی در زمینههای صنعت، معدن، تجارت، کشاورزی و راه بین دو کشور به امضا رسید، ابراز امیدواری کرد که امضای این اسناد گامهایی در جهت توسعه روابط بین دو کشور باشد. ما مصمم هستیم روابط منطقهای و فرامنطقهای خود با بلاروس را افزایش دهیم؛ در این ارتباط مذاکرات خیلی خوب و ثمربخشی با رئیس جمهور بلاروس داشتیم و به نظر می رسد می توانیم در قالب سازمان همکاری شانگهای و اوراسیا نیز همکاریهای خیلی خوبی داشته باشیم.
آیت الله رئیسی با ابراز امیدواری به اینکه توسعه روابط تهران و مینسک با توجه به منافع مشترک به همکاری بینالمللی منجر شود، گفت: اراده دو کشور بر توسعه روابط در همه حوزههاست. این روابط در سی سال وجود داشته است، اما پس از تشکیل این دولت روابط بیشتر شده و الان شرایط ما با گذشته قابل مقایسه نیست.
حجم ۳ برابری مبادلات تجاری ایران و بلاروس در سی امین سالگرد برقراری روابط دوجانبه
رئیس جمهور بلاروس هم در این نشست با قدردانی از مهمان نوازی گرم و بسیار خوب و قدردانی از میزبانی رئیس جمهور اسلامی ایران اظهار کرد: آخرین بار ۱۷ سال پیش در تهران بودم و سفر رسمی به ایران داشتم و اکنون در سال ۲۰۲۲ حجم تبادلات تجاری بین ایران و بلاروس نسبت به سال قبل ۳ برابر شده است که ظرفیتهای همکاری دو کشور فراتر از این ارقام است.
وی افزود: امروز به صورت مفصل همه موضوعات روابط دوجانبه را با رئیسجمهور ایران مورد بررسی قرار دادیم. دو رئیس جمهور موافق هستند که یک دورهای توقفی در روابط ایجاد شده است اما خوشبختانه از این دوره توقف با موفقیت عبور کردیم. ما با رئیس جمهور ایران در این موضوع موافقیم که تحریم دوره و زمان فرصتهاست و این فرصت کنونی را که برای دو کشور ایجاد شده، نباید از دست داد.
رئیس جمهور بلاروس با اشاره به امضای اسناد همکاری و تفاهمنامه میان ایران و بلاروس اظهار داشت: اگر بتوانیم همه اینها را اجرا کنیم، میتوانیم به هدف حجم تبادلات تجاری دوجانبه که ۱۰۰ میلیون دلار در سال است، دست یابیم.
ویبیان کرد: نکته مهم این است که همه روابط و تماسهایی که میان دو کشور ایجاد شده باید در چهارچوبی گستردهتر ادامه یابد و این سیامین سالگرد برقراری روابط دوجانبه بهانه بسیار خوبی است که سطح روابط را به سطح بسیار بالاتری ارتقا دهیم. امروز با همکار خوبم آیتالله رئیسی رئیس جمهور در این مورد صحبت کردیم و از این فرصت استفاده کردیم.
لوکاشنکو در پایان از آیت الله رئیسی دعوت کرد که بلاروس سفر کند تا بتوانیم ادامه گفتوگوهای دوجانبه را در میزبانی کنیم.
تهران و مینسک برای توسعه همهجانبه روابط عزم و اراده دارند
سپس روسای جمهور ایران و بلاروس در نشست مشترک هیأتهای عالیرتبه ایران و بلاروس حضور یافتند و آیت الله رئیسی در این نشست با تأکید بر استفاده از ظرفیتهای موجود برای تسریع در تقویت روابط با جمهوری بلاروس گفت: امضای یادداشت تفاهمها در حوزههای مختلف نشانگر عزم و اراده دو کشور برای توسعه همهجانبه روابط است.
آیت الله رئیسی در ادامه تعاملات ایران و بلاروس طی ۳۰ سال گذشته از زمان برقراری روابط دیپلماتیک میان دو کشور را خوب و سازنده توصیف و بر استفاده از ظرفیتهای موجود برای تسریع در تقویت روابط فیمابین تاکید کرد.
رئیسجمهور همچنین استفاده از ظرفیت پیمانهای منطقهای نظیر سازمان همکاریهای شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا را در افزایش مبادلات و مراودات اقتصادی میان دو کشور و دیگر کشورهای مستقل مؤثر دانست و بر پیگیری اجرایی شدن توافقات میان ایران و بلاروس تا حصول نتیجه و ملموس شدن منافع اقتصادی آن برای ملتهای دو کشور نیز تأکید کرد.
سومین حضور لوکاشنکو به تهران پس از ۱۷ سال
رئیسجمهور بلاروس نیز در این نشست جمهوری اسلامی ایران را یکی از کشورهای پیشرفته در حوزه تمدنی و اقتصادی توصیف کرد و گفت: این سومین بار است که به ایران سفر میکنم و هر بار شاهد عزم و اراده بیشتر ملت ایران برای مقابله با فشارها و تحریمها و همچنین حرکت در مسیر پیشرفت هستم.
الکساندر لوکاشنکو، در ادامه مواضع مشترک دو کشور در زمینه مقابله با یکجانبهگرایی را مورد اشاره قرار داد و خواستار تبادل بیشتر ظرفیتهای دو کشور در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، حمل و نقل و فناوری شد.
رئیسجمهور بلاروس همچنین با اشاره به کندی گسترش همکاریهای اقتصادی میان ایران و بلاروس در سالهای گذشته، از تسریع در توسعه روابط میان دو کشور در دولت آیتالله رئیسی تقدیر کرد.
دعوت رسمی لوکاشنکو از آیت الله رئیسی و مخبر برای سفر به بلاروس
رئیس جمهور بلاروس همچنین عصر امروز با معاون اول رئیسجمهور دیدار کرد و در این دیدار کریدور شمال- جنوب را از ظرفیتهای همکاری ایران و بلاروس و امضای نقشه راه و ۷ سند همکاری را پایهگذار سطح جدیدی از مناسبات دو کشور دانست.
محمد مخبر همچنین به ظرفیتها و قابلیتهای ایران و بلاروس برای تأمین نیازهای متقابل اشاره و خاطرنشان کرد: با ارتقای همکاریها در زمینههای صنعت، نفت، بیمه، کشاورزی و حمل و نقل شاهد تغییرات اساسی در سطح مبادلات دو کشور خواهیم بود و با توجه به تواناییهای ایران در حوزه نفت و پتروشیمی و ظرفیتهای بلاروس میتوانیم به یک محور مهم منطقه ای در این بخش تبدیل شویم.
رئیس جمهور بلاروس هم با اشاره به نقش اجرایی و مدیریت اقتصادی معاون اول رئیس جمهور در دولت، از آقای مخبر هم برای سفر به این کشور دعوت و ابراز امیدواری کرد با برنامه ریزی دقیق و تلاش مضاعف، دو کشور بتوانند در کمترین زمان ممکن شرایط را برای اجرای توافقات فیمابین آماده کنند.
کشورهای مورد تحریم آمریکا باید با همکاری یکدیگر این حربه را از بین ببرند
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر امروز در دیدار آقای آلکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس و هیات همراه، ظرفیت همکاریهای دو کشور را بسیار فراتر از سطح کنونی دانستند و تاکید کردند: باید با استفاده از روحیه و ارادهای که در دو طرف برای عملی کردن توافقها وجود دارد، سطح روابط افزایش چشمگیری یابد.
ایشان یکی از اشتراکات ایران و بلاروس را تحریمهای قلدرمابانه آمریکا و برخی کشورهای غربی برشمردند و تاکید کردند: کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند باید با همکاری یکدیگر و با تشکیل یک مجموعه مشترک، حربه تحریم را از بین ببرند و ما معتقدیم این کار شدنی است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به مشترکات فراوان ایران و بلاروس، یکی از این اشتراکات را تحریمهای قلدرمابانه آمریکا و برخی کشورهای غربی برشمردند و افزودند: کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند باید با همکاری یکدیگر و با تشکیل یک مجموعه مشترک، حربه تحریم را از بین ببرند و ما معتقدیم این کار شدنی است.
ایشان با اشاره به تحریمهای آمریکا برضد ایران، از ابتدای پیروزی انقلاب و وضع شدیدترین تحریمها در دوازده سال گذشته خاطرنشان کردند: تحریمهای شدید، ایران را متوجه تواناییها و نیروهای درونی خود کرد و در همین مدت تحریمها، زمینه پیشرفتهای بسیاری برای ایران مهیا شد و کشور ما توانست در زمینههای مختلف از جمله «علم و فناوری»، «پزشکی و بیولوژیک»، «هوا-فضا»، «هسته ای» و «نانو» به پیشرفتهای شگفت آوری دست یابد.
حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: اگر کشورهایی که مورد تحریم آمریکا قرار گرفتهاند از ظرفیت یکدیگر استفاده کامل کنند منافع آن برای همه طرفها، بسیار خواهد بود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی با یادآوری زمینههای همکاری ایران و بلاروس از جمله در «علم و فناوری»، «تجارت» و «فعالیتهای سیاسی در مجامع بین المللی»، به موضوع خط عبور شمال به جنوب اشاره کردند و گفتند: راهاندازی خط عبور شمال به جنوب به نفع دو کشور و همچنین روسیه و منطقه است و باید هر دو طرف برای راهاندازی آن تلاش کنند.
ایشان خاطرنشان کردند: توافقها و حرفها نباید در جلسات به پایان برسد بلکه باید با پیگیری ویژه و زمانبندی مشخص، به مرحله اجرا برسد.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین دنیای امروز را نیازمند معنویت دانستند و گفتند: معنویت میتواند عامل حرکت دهنده برای ملتها باشد.
خرسندی فراوان رئیس جمهور بلاروس از دیدار با رهبر انقلاب
در این دیدار که حجتالاسلام والمسلمین رئیسی رئیس جمهور نیز حضور داشت، آقای لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس با ابراز خرسندی فراوان از دیدار با رهبر انقلاب گفت: من به ایران آمدهام تا اطمینان خاطر بدهم که برای گشودن صفحه جدیدی در روابط دو کشور مصمم هستم و با همکاری و اراده رئیس جمهور ایران همه توافقها را با پیگیری ویژه و زمانبندی مشخص، اجرایی خواهیم کرد.
رئیس جمهور بلاروس تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در دوران تحریمها به تجربیات و پیشرفتهای شگفت آوری دست پیدا کرده است و ما معتقدیم که اگر از شرایط تحریم بدرستی استفاده شود، میتواند یک فرصت برای پیشرفت باشد، هدف من از سفر به ایران آشنایی نزدیک با دستاوردهای ایران است.
آقای لوکاشنکو در پایان سخنان خود این نکته را هم گفت که شرایط سخت کنونی بینالمللی، دوستان واقعی و غیر واقعی را برای ما مشخص کرد و ما مصمم به همکاری ویژه با همراهان واقعی هستیم.
ایران در بیاثر کردن تحریمها و پیشرفت علمی تجربیات گرانقیمتی دارد
لوکاشنکو در جریان سفر خود به تهران دیداری هم با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی داشت؛ قالیباف در این دیدار گفت که آمریکا هرکاری توانسته علیه ایران اسلامی انجام داده و این روند را ادامه خواهد داد اما با این وجود کشور ما در دور زدن تحریمهای اقتصادی و همچنین در پیشرفتهای علمی تجربیات گران قیمتی داشته است.
وی با ابراز امیدواری از اینکه این سفر میتواند نقطه عطفی در روابط میان ایران و بلاروس باشد، گفت: شرایط بینالمللی و منطقهای برای توسعه روابط دو کشور آماده است و بدون شک این توسعه به چگونگی اراده میان دو کشور بستگی دارد. ما این اطمینان را داریم که دولت و مجلس ایران و بلاروس رویکردهایی دارند که این سفر میتواند حقیقت آن را کامل کند تا توسعه روابط در حوزه مسائل سیاسی و اقتصادی ادامه یابد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه شرایط بینالمللی و منطقهای برای توسعه روابط فراهم است، عنوان کرد: این موضوع از این جهت به اقدامات دوجانبه بستگی دارد چرا که امروز همه ما نقش آمریکا را در اتفاقات جهانی میبینیم که چگونه تلاش دارد روند یکجانبهگرایی خود را توسعه دهد.
رئیس جمهور بلاروس هم در این دیدار گفت: این سفر و هر آنچه امروز به توافق رسیدیم، صفحه جدیدی در کتاب توسعه همه جانبه روابط میان دو کشور است.
رئیس جمهور بلاروس با اشاره به تاریخ روابط میان دو کشور و اینکه توسعه روابط اقتصادی نیازمند اقدامات به موقع است عنوان کرد: تأخیرهایی درگذشته در روند توسعه روابط داشتیم که باید با اراده طرفین جبران شود.
لوکاشنکو در این دیدار با بیان اینکه امروز به این ضرورت رسیدهایم که باید به توافقاتی برسیم که قابلیت اجرا داشته باشد، یادآور شد: از این رو حجم تبادلات دوجانبه امروز به ۳ برابر افزایش یافته است که در این میان توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری پایه توسعه هرگونه روابط دیگر است البته حجم تبادلات صد میلیون دلاری همچون قطرهای در میان دریاست.
رئیس جمهور بلاروس در ادامه گفت: امروز سندی را امضا کردیم که در سطح دولتی و حکومتی قابلیت اجرا داشته باشد و این باعث خوشحالی است. در این نقشه راه فهرستی تدوین و پروژهها مشخص شده و مسئول اجرای هر پروژه و حتی تاریخ اجرای توافقات نیز تعیین و ذکر شده است.