به گزارش اعتمادساز، کنفرانس هپاتیت در مشهد با هدف مرور آخرین یافتهها و بروزرسانی اطلاعات در زمینه تشخیص و درمان هپاتیت مزمنB، تبادل نظر در خصوص چالشها و راهنمای پیشگیری و درمان برگزار شد.
هپاتیت، بیماری التهابی کبد است که معمولاً بر اثر عفونت ویروسی ایجاد میشود. این ویروس طیفهای مختلفی مانند A,B,C,D,Eدارد، امروزه هپاتیت نوعE فراگیرتر است و از علائم عمومی آن میتوان به: تیرگی رنگ ادرار، افزایش حجم شکم، تب، یرقان، درد مفصل اشاره کرد.
محمد جواد دهقان نیری، دبیر اجرایی سمینار هپاتیتB گفت: سمینار هپاتیتB در طول دو روز با حضور 20نفر از اساتید دانشگاههای علوم پزشکی در زمینه پیشگیری و تشخیص هپاتیت مزمنB و مراقبت از مبتلایان در تالار ابن سینا برگزار میشود.
دبیر اجرایی سمینار هپاتیت افزود: یکی از محورهای مهم این گفتمان، پیشگیری از این ویروس در انتقال مادر به کودک است که توسط اساتید پیشکسوت این برنامه ارائه میشود.
متخصص بیماریهای عفونی در خلل ویروس هپاتیت گفت: ویروس هپاتیت با گذشت زمان شناختهتر شده به طوری که در گذشته به آن یرقان میگفتند اما علل آن را نمیدانستند. با گذشت زمان و ایجاد اپیدمیهای عفونی این ویروس شناسایی شد. به طور اختصار جنگ جهانی دوم، سبب کشف این ویروس بزرگ بود.
محمود پناهی بیان کرد: شایعترین هپاتیتهای ویروسی، هپاتیتB است؛ اما امروزه هپاتیتE شیوع بیشتری دارد که این نوع هپاتیت مرتبط به انسان و موش صحرایی است که در تمام دنیا مورد مطالعه قرار میگیرد. این نوع هپاتیت بر سه پایه از جمله: منبع عفونت، میزبان حساس و راه انتقال شخص پایدار است.
این متخصص پیشکسوت ادامه داد: ویروس هپاتیت بسته به پروالانس بیماری تغییر پیدا میکند و بنابراین درمان آن هم متفاوت است و بهترین راهحل آن واکسیناسیون در دوران کودکی است. بدترین و خطرناکترین نوع آن هپاتیتC شناخته شده اما هپاتیتB میان انسان و حیوان مشترک است.
فوق تخصص گوارش و کبد گفت: ما باید به دو پرسش« چه کسانی ناقلاند؟ و چه کسانی باید واکسن بزنند؟»پاسخ بدهیم. باید توجه کرد که مخزن این بیماری انسان است و باید آگاهی را افزایش داد؛ به طور معمول سیکل بروز نشان علائم سه تا شش ماه طول میکشد.
موید علویان در خصوص راههای انتقال افزود: کنشهای مرتبط با راههای خونی شامل: اعتیاد، روابط جنسی، مشاغل و وسایلهای ناقل بیماری است. طبق آمار افراد میان 30تا50سال در معرض ابتلا به هپاتیت هستند. برای درمان این بیماری باید درمان در دسترس، اجرایی و استاندارد باشد که آموزش و آگاهی از مولفههای اولیه است.
علویان در خصوص اهمیت مجموعه نظام سلامت ابراز کرد: با توجه به اثربخشی کادر درمان در مهار و کنترل بیماری و ویروسها میتوان به تلاش بیوفقه جامعه پزشکی اشاره کرد و در خصوص واکسن که از سال 1393 شروع شده و حدود 85درصد هپاتیت را کاهش داده و در مادران باردار پر اهمیتتر تلقی میشود.
یکی دیگر از متخصصان بیماریهای عفونی گفت: با توجه به پژوهشی که در بیرجند انجام شده،از پنج هزار و 235نفر نمونه گیری کرده که نتایج قابل قبولی ثبت شد. در بیرجند 1/6 درصد ناقل بیماری مشاهده شده و جامعهی مورد مطالعه و گروه هدف شامل: دیالیزیها، دانشجویان، سالمندان و معتادین بودند.
مسعود ضیائی ادامه داد: بر اساس این پژوهش و بررسی تاریخچه این بیماری در بیرجند و مناطق همجوار هپاتیت را در سنین بالا نشان داد. همچنین ژنوتیپD در بررسیهای نمونهگیری ایران و افغانستان به عنوان منطقه همجوار مورد بررسی قرار گرفته و آمار 17/13 را در افغانستان به خود اختصاص داد.
متخصص بیماریهای عفونی در خصوص هپاتیت حاد گفت: هپاتیت حاد در کبد شدیدتر است که هپاتیت فولمینانت پاسخ ایمنی بدن را کاهش داده و PSRمنفی دارد. علائم بالینی آن یک تا چهار ماه طول میکشد.
رضا بلندنظر ادامه داد: مشخصه هپاتیت افزایش آنزیمهای کبدی شناخته شده که در مرحله بهبود کاسته از این آنزیمها کاسته میشود و حتی در صورت بهبودی تا چندین ماه میتواند علامت مثبت داشته باشد زیرا بهبودی کامل در هپاتیتB نادر است.
ویروس شناس خبره در خصوص پنج مرحله هپاتیتB مزمن گفت: این مراحل در خلل واکنش بین ویروس و ایمنی بدن است که شامل: تکثیر شدید ویروس در خون، التهاب کبد در نتیجه تکثیر، کاهش عفونت، کاهش تکثیر ویروس و حساسیت درمانی است.
رئیس شبکه راهبردی بیماریهای ویروسی ایران گفت: این شبکه در سال 1398 با هدف شناسایی و انجام آزمایشهای نوین در ایران تاسیس شد. با توجه به این منابع، ایران در حوزه هپاتیت کارنامهی قابل قبولی را ثبت کرد.
محمد جزایری در خصوص توصیه سازمان بهداشت جهانی در مورد انجام تستهای نوین در کشورها گفت: برخی کشورها نمیتوانندبه دلایل: هزینه بالا، تلاش فراوان، پرسنل فراوان و پلتفرم و دستگاهها از این تستها و آزمایشها بهرهوری داشته باشد .
وی در پرسش Poct چیست؟ ادامه داد: این تکنولوژی به تست آنتی بادی معروف است. این دستگاهها که سرمهایی به آن وصل شده و ارتباطات خونی را انجام میدهد. یکی از علل عملکرد ضعیف دستگاههای ویروس شناسی، رویه کند در گرفتن نمونه است.
متخصص پزشکی اجتماعی به عنوان آخرین سخنران گفت: HBV هیچگاه بشر را راحت نمیگذارد و همواره گونههای مختلفی را از خود نشان میدهد.در خصوص فیبروز کبدی تکنیکهای تصویر برداری و شاخصهای سرمی سنجه مناسبی است.
محمدرضا هدایتی مقدم با رجوع به مرکز تحقیقات اظهار کرد: شاخصهای فیبروز را میتوان به راحتی محاسبه و اندازهگیری کرد، یکی از این راهها سایتهای سنجه فیبروز است که تمام اطلاعات و ارزیابی را مشخص میکند.
وی در خصوص این سنجهها در عملکرد آزمون های تشخیصی ادامه داد: معرفی تست همواره از موضوعاتی چون: حساسیت، ارزش اخباری مثبت و منفی را در برمیگیرد و با آگاهی بیشتر و سازماندهی شده میتوان در کنترل این ویروس نتایج خوبی را ارائه داد.
نویسنده: مریم طاهری