آیین تجلیل از دکتر موسی خان حجازی، مشهور به طبیب اعظم و بنیانگذار بیمارستان روانپزشکی حجازی مشهد برگزار شد.
به گزارش اعتمادساز، مرحوم موسی خان حجازی که به طبیب اعظم مشهور بود در سال 1256 در تهران متولد شد، وی پس از اتمام تحصیلات اولیه و متوسطه وارد مدرسه دارالفنون شد، مکانی که یادگار میرزا تقی خان امیرکبیر بود و تحصیلات دانشگاهی را به نخبگان جوان آموزش میداد و پس از اتمام این دوره جهت تحصیل در مقاطع تکمیلی عازم فرانسه شد و پس از فارغالتحصیلی به ایران بازگشت.
موسی خان با بانویی به نام اشرف الملوک دفتری که برادرزاده دکتر مصدق است ازدواج میکند و ثمره این ازدواج 5 فرزند (3 پسر و 2 دختر) و فرزند ارشد او نصرالله در رشته پزشکی درس خواند. موسی خان در سال 1328 بیمارستان روانپزشکی دکتر حجازی را تاسیس کرد و در سالهای بعد هم فضای بیمارستان شریعتی فعلی که آسایشگاه مسلولان حجازی است را برای کمک به بیماران مبتلا به سل تاسیس کرد.
دکتر حجازی در سال 1332 و در سن 76 سالگی درگذشت و در همان مکانی که برای بیماران سل ایجاد کرده بود (بیمارستان شریعتی فعلی) به خاک سپرده شد.
امروز همزمان با رونمایی از مقبره بنیانگذار بیمارستان روانپزشکی مشهد و تجلیل از مقام طبیب اعظم دکتر موسی خان حجازی؛ عبدالله بهرامی، رئیس هیئت مدیره دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهارداشت:مرحوم حجازی از چهرههای تاثیرگذار در حوزه سلامت و در موضوعات روانپزشکی و مسلولی بود، این پزشک فقید در آن دوران که بیماران سل را داریم فضای کنونی بیمارستان شریعتی را به این گروه از بیماران اختصاص داد و حتی خودش در این مکان بنایی میکرد و تلاش زیادی برای بهرهبرداری زودتر این مکان داشت و در کنار بیمارستان حجازی را هم برای درمان بیماران با مشکلات روانپزشکی دایر کرد.
وی تصریح کرد: در هر دوره زمانی بیماریای بود که مردم را درگیر کرده بود، در آن زمان سل بود که دیگر نیست و در دورههای بعد هم بیماریهای دیگری آمدند و رفتند و آخرین مورد آن کووید 19 و بیماری همهگیر کرونا بود.
رئیس هیئت مدیره دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که مرحوم توکلیزاده هم همانند مرحوم حجازی نقش پرررنگی در حوزه سلامت داشت، تاکیدکرد: ما به خانواده این خیر فقید پیشنهاد میکنیم که از فضای موجود به عنوان محلی برای ایجاد یک بیمارستان تخصصی قلب دولتی در مشهد استفاده کنند و نام مرحوم توکلیزاده را بیش از پیش در جامعه درخشان نمایند.
بهرامی با بیان اینکه بیشترین موارد فوتی را در بیماریهای قلبی داریم و در شهر 3.5 میلیونی مشهد که سالانه پذیرای میلیونها زائر ایرانی و غیرایرانی است تنها یک بیمارستان تخصصی قلب داریم که جوابگوی نیاز زائران و مجاوران امام رضا(ع) نیست، خاطرنشان کرد: بیمارستانهای قائم(عج) و امام رضا(ع) پذیرش بیماران قلبی را دارند، اما معتقدیم که کافی نیست و برای ارائه بهتر و شایستهتر به بیماران کد 247 نیازمند یک بیمارستان تخصصی قلب هستیم.
وی بیان کرد: ما با استفاده از ظرفیت خیران بیمارستانهای اکبر و امام زمان(عج)، کلینیک سرور، اورژانسهای عدالتیان و سزاوار، مرکز دیالیز علیزادهقناد و غیره را داشتیم و معتقدیم که خانواده مرحوم توکلیزاده هم میتوانند اقدامی موثر به اقدامات مدثر صورت گرفته در حوزه سلامت بپردازند.
تمامی افراد با اختلالات روانی تحت حمایت دارویی و درمانی دکتر حجازی بودند
سهراب رضازاده بهادران، نتیجه و یادگار دکتر موسی خان حجازی نیز در این مراسم اظهارداشت: موسی خان فرزند رضا قلی خان از هنرمندان نقاش برجسته بود که برجستهترین اثرش به موزه دانشگاه فردوسی مشهد اهدا شده است.
وی افزود: دکتر موسی خان جزو اولین فارغالتحصیلان پزشکی از مدرسه دارالفنون بوده و تحصیلات تکمیلی را در فرانسه گذراند و پس از اتمام دوره با هدف خدمت به مردم شریف ایران به کشور بازگشت، از وی به عنوان طبیب اعظم نام میبرند چرا که اولین پزشک قانونی شهر مشهد بود و در کنار ارائه خدمات درمانی، خدمات دارویی هم به بیماران و نیازمندان ارائه میکرد.
یادگار دکتر موسی خان حجازی با اشاره به اینکه در آن دوران تمامی افراد با اختلالات روانی که با رفتارهای ناپسند مواجه بودند تحت حمایت دارویی و درمانی دکتر حجازی قرار گرفتند، بیان کرد: این خیر فقید با همکاری تولیت وقت آستان قدس رضوی و با هزینه شخصی خودش بیمارستان حجازی را در منطقه خواجهربیع مشهد میسازد و کمک بزرگی به این گروه از بیماران مینماید، بیمارستانی که هماکنون نیز خدمات شایانی به بیماران با مشکلات روانپزشکی ارائه میدهد.
به زودی بنیاد حجازی را تاسیس خواهیم کرد
رضازادهبهادران تصریح کرد: موسی خان که رئیس دارالشفاء و درمانگاه رازی بود 3 داروخانه در شهر مشهد دایر کرد تا در کنار ارائه خدمات رایگان درمانی، خدمات رایگان دارویی هم ارائه کند.
وی با بیان اینکه ما در نظر داریم که بنیاد حجازی را تاسیس کنیم تا در این مجموعه مدیریت و خدمات بهتر و موثری برای بیماران با مشکلات روانپزشکی باشد، خاطرنشان کرد: همچنین از زندگی و فعالیتها و اقدامات دکتر حجازی کتابچهای به چاپ رسیده است که امیدواریم که این کتابچه با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد به کتاب تبدیل شود.
رونمایی از مقبره مرحوم دکتر موسی خان حجازی
در پایان این مراسم از مقبره ایجاد شده برای مرحوم دکتر موسی خان حجازی رونمایی شد. این پزشک خیر حوزه سلامت طبق وصیت خود در همان مکانی که برای کمک به بیماران مسلول و مبتلا به سل دایر کرده بود (بیمارستان شریعتی فعلی) به خاک سپرده شده است.
مقبره طبیب اعظم، محروم دکتر حجازی، بانی و موسس آسایشگاه مسلولان (بیمارستان دکتر شریعتی) و موسس بیمارستان روانپزشکی حجازی در ورودی بیمارستان شریعتی واقع شده است.
گفتنی است؛ پیش از این 6 مراسم تجلیل از شخصیتهای تاثیرگذار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد از جمله دکتر رجبیمشهدی، دکتر فتاحی معصوم، دکتر روحانی، دکتر قوامنصیری، دکتر فرهودی و دکتر خادم برگزار شده است و در هفتمین مراسم تجلیل از این شخیصتهای تاثیرگذار هم از خانواده مرحوم دکتر حجازی تقدیر به عمل آمد، پزشک فقیدی که واقف بیمارستانهای حجازی و شریعتی مشهد بود.
تسنیم