رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه امیدواریم مجلس همراهی لازم را برای اصلاح ارز ترجیحی داشته باشد، گفت: ارز 4200 تومانی علاوه بر اثرات مخرب موجب رانت و فساد است بنابراین امیدواریم که حتما بحث حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده منظور و دولت آن را تصویب کند.
ضرورت همراهی مجلس با دولت در اصلاح ارز ترجیحی
به گزارش خبرگزاری فارس، مسعود خوانساری امروز در بیست و نهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، با اشاره به تحولات اقتصادی گفت: به نظر می آید در دنیا توانسته اند با بحران کرونا مقابله کنند و تا اندازه ای اپیدمی کرونا در دنیا خاتمه یافته است و رشد اقتصادی در اکثر کشورها و بخصوص کشورهایی که واکسیناسیون را فراگیر انجام داده اند خوب بوده است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: اثرات آن نیز قابل مشاهده است که یکی از آنها افزایش قیمت نفت است که در ماه های گذشته افزایش چشمگیری داشت و همچنین شاهد افزایش قیمت مواد غذایی در دنیا بودیم که تقریبا قیمت مواد غذایی در دنیا افزایش چشمگیری داشت که بعد از سال 2011 چنین افزایشی بی سابقه بوده است. بیشترین افزایش قیمت نیز درخصوص گندم بوده است که علاوه بر افزایش قمیت گندم به دلیل کاهش صادرات کانادا، روسیه و آمریکا قیمت گندم افزایش بسیار زیادی داشت.
وی بیان داشت: در ایران خوشبختانه به دلیل واکسیناسیون خوب در ماه های گذشت به نظر می آید هم اثرات اقتصادی و اجتماعی خوبی داشته است و نگرانی و استرس مردم کاهش یافته است و مرگ و میر هم به شدت کاهش یافته است.
خوانساری با بیان اینکه مهمترین بحثی که بعد از کرونا کشور با آن روبرو است مسائل و معضلات اقتصادی است، اظهار داشت: در بحث اقتصادی مهمترین مساله تورم است و هنوز تورم بالای 40 درصد را داریم و اگرچه در ماه های گذشته اندکی کاهش یافته است اما براساس آخرین آمار 44 درصد تورم کشور است و بسیار نگران است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: خوشبختانه در لایحه بودجه به این امر توجه شده است و امیدواریم مجلس هم همراهی کنند و بودجه ای را ارائه دهند که تراز باشد و در سال آینده با کسری کمتری مواجه باشیم و تورم کاهش یابد.
وی با اشاره به اثرات مخرب ارز 4200 تومانی اظهار داشت: امیدواریم مجلس همکاری کند و در سال آینده ارز تک نرخی شود زیرا ارز 4200 تومانی علاوه بر اثرات مخرب موجب رانت و فساد است و امیدواریم که حتما بحث حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده منظور و دولت هم آن را تصویب کند.
خوانساری با بیان اینکه خواسته بخش خصوصی پیگیری مذاکرات برجام است، گفت: امیدواریم تحریم ها هر چه زودتر بردشته شود و تعامل دولت جمهوری اسلامی ایران با همه کشورها انجام شود.
وی بیان داشت: تحریم ضربات جبران ناپذیری بر اقتصاد کشور زده است و برآورده ها نشان می دهد که بین 10 تا 20 درصد هزینه مبادلات اضافه شده است و لذا مجبور هستیم کالاها را با قیمت های بالاتری خریداری کنیم و صادرات را با هزینه بیشتری انجام دهیم که اگر این رقم که سالانه بیش از ده ها میلیارد دلار می شود وارد چرخه اقتصاد کشور شود یقینا در تولید و رونق اقتصاد کشور بسیار موثر خواهد بود و امیدواریم با پیگیری دولت هر چه سریع تر تحریم ها برطرف شود.
رئیس اتاق بازرگانی تهران در ادامه در مورد تحولات اخیر در همسایه ها گفت: در ماه ها و هفته های گذشته شاهد کاهش شدید ارزش لیر در ترکیه بودیم که شاید به علت سیاست های نادرست که باعث افزایش تورم در این کشور شد، اما نکته مهم اینکه ترکیه توانست از این موقعت استفاده خوبی کند و افزایش نرخ ارز در رشد صادراتش بسیار موثر بود.
وی افزود: در یک ماهه اکتبر 2011 صادرات ترکیه 20 درصد افزایش یافت و دو ماهه سپتامبر و اکتبر هر ماه 21 میلیارد دلار درآمد صادراتی ترکیه بوده است و پیش بینی آنها این است که تا پایان سال میلادی رقم صادراتی آنها به 220 میلیارد دلار برسد که این بی سابقه ترین رقم صادراتی است که در دهه اخیر برای ترکیه وجود داشته است.
خوانساری اظهار داشت: اگر همین را با اتفاقاتی که در سال 97 برای کشور بوجود آمد و یک مرتبه دلار جهش جدی در ایران داشت، در آن زمان به جای اینکه دولت از صادرکنندگان حمایت کند متاسفانه با یک نگرش به اصطلاح بدبینانه باعث شد نه تنها ما از این فرصت که مشابه ترکیه بود استفاده نکردیم بلکه صادرات نیز کاهش یافت.
خوانساری با اشاره به اتفاقات اخیر در افغانستان بیان داشت: از چند ماه پیش افغانستان به لحاظ اقتصادی وضعیت خوبی ندارد و تعداد زیادی از سرمایه داران افغانستان را ترک کرده اند و یا فعالیت اقتصادی ندارند و صرافی ها در این کشور تعطیل شده است و مبادله ما با کشور افغانستان به حداقل رسیده است.
خوانساری اظهار داشت: توصیه من این است که دولت از این موقعیت استفاده کند و الان بهترین موقعیت است که دولت می تواند سرمایه گذاری های مشترکی با افغانستان بخصوص در ارتباط با معادن داشته باشد.
وی بیان داشت: در مورد انتقال آب نیز می توان با افغانستان اقداماتی را انجام داد به طوری که بجای اینکه آب را از خلیج فارس منتقل کنیم با افغانستان تفاهمنامه ای منعقد کرد.
خوانساری بیان داشت: الان بهترین موقع است که می توان از موقعیت فعلی افغانستان برای اقتصاد خودمان و افغانستان استفاده کنیم.
وی به واردات نفت چین اشاره کرد و گفت: روزانه بطور متوسط چین 10 میلیون بشکه نفت وارد می کند و در ماه اکتبر واردات آن به 9.8 میلیون بشکه در روز رسیده است که به نظر می رسد این محدودیت دولت چین برای پالایشگاه های دولتی و خصوصی برای مقاومت در مقابل افزایش قیمت نفت است.