برداشت چغندر در قطب تولید این محصول خراسان رضوی ۲۰ درصد کاهش یافت

رییس مرکز جهاد کشاورزی بخش جلگه رخ شهرستان تربت‌حیدریه گفت: میزان برداشت چغندر قند در این بخش به عنوان قطب تولید چغندرقند خراسان رضوی طی سال زراعی جاری بین ۱۵ تا ۲۰ درصد نسبت به پارسال کاهش داشته است.

به گزارش اعتمادساز، سید محمد نجفی سطح زیرکشت این محصول را ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار در بخش جلگه رخ تربت حیدریه عنوان کرد و افزود: امسال افزون بر ۱۴۸ هزار تن محصول چغندرقند در این بخش برداشت و تحویل کارخانه‌های تولید قند تربت‌حیدریه، فریمان، نیشابور و مشهد شد.

وی میانگین برداشت چغندر قند در هر هکتار را ۵۷ تن در رخ تربت حیدریه عنوان کرد و گفت: کمبود نزولات آسمانی، گرمای تابستان و به ویژه قطعی برق چاه‌های کشاورزی، تاثیر قابل ملاحظه‌ای در تولید این محصول داشته‌ است.

رییس مرکز جهاد کشاورزی جلگه رخ در ادامه بیان کرد: حدود ۱۵ درصد سطح زیرکشت چغندرقند خراسان رضوی، به منطقه جلگه رخ اختصاص دارد.

وی در ادامه به شیوه «کشت نشایی چغندرقند» که از پارسال در بخش رخ به اجرا در آمده‌ است، اشاره و اظهار کرد: پارسال به دلیل تجربه نخست این شیوه کشت را با ۲ و نیم هکتار آغاز کردیم که به دلیل تجربه موفق، این رقم در سال زراعی جاری به ۱۵ هکتار افزایش یافت.

مزایای کشت گلخانه ای چغندرقند

نجفی با اشاره به مزایای کشت نشایی یا گلخانه‌ای چغندرقند گفت: کشت نشایی از حیث مصرف کم آب، بسیار مقرون به صرفه و تاکنون بدلیل سردسیر بودن منطقه رخ مرسوم نبود، اما از پارسال به صورت نمونه و ترویجی صورت گرفت و با بهره‌گیری از تجارب کسب شده، امسال در گستره بیشتری کشت شد.

وی اضافه کرد: استفاده از چغندر نشایی باعث کاهش استفاده از بذر به میزان یک سوم می شود و همچنین در این شیوه کاهش سرمازدگی، صرفه‌جویی در آب و مبارزه با علف‌های هرز را نیز شاهد هستیم.

رییس جهاد کشاورزی جلگه رخ افزود: شیوه کشت نشایی به ۲ صورت بهاره و پاییزه است که کشت این محصول در این خطه اغلب به صورت پاییزه و بذری انجام می‌شود.

نجفی ارقام چغندرقند جلگه رخ را «توکان، دروتی، بتاسید، پرشیا و فرتانده» عنوان کرد و گفت: روش‌های اصلاح الگوی کشت و کاهش بارندگی، ضرورت رفتن به سمت تولید علمی را بیشتر کرده و کشت نشایی در همین راستا ارزیابی می‌شود.

شهرستان تربت‌حیدریه از مجموع سه هزار و ۱۰۰ هکتار سطح زیرکشت چغندرقند، تنها ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار آن به جلگه رخ اختصاص دارد.

یکی از بزرگترین کارخانه‌های تولید قند کشور که متعلق به آستان قدس رضوی است، در تربت‌حیدریه فعال بوده که علاوه بر خرید محصول کشاورزان این شهرستان، از سایر مناطق خراسان رضوی و دیگر نقاط کشور نیز چغندر وارد می‌کند و به دلیل رویکردهای حمایتی باعث تشویق چغندرکاران به تولید بیشتر می‌شود، پرداخت تسهیلات و پیش خرید محصول، ارایه بذرهای مرغوب و خوراک دام از جمله این سیاست‌های حمایتی است.

چغندرقند از جمله محصولاتی است که به مصرف آب زیادی نیاز دارد و خشکسالی‌های اخیر باعث کاهش سطح زیرکشت آن در اغلب نقاط کشور از جمله تربت‌حیدریه شده و از همین روی برخی کشاورزان با روی آوردن به روش‌های کشت نوین، سعی می‌کنند این محصول را همچنان تولید کنند.

بخش “رخ” به مرکزیت “رباط سنگ” با جمعیتی افزون بر ۳۳ هزار نفر در سطح ۵۳ روستا، ۴۷ دهیاری و ۲ شهر به مساحت ۲ هزار و ۲۲ کیلومتر مربع وسعت در ۳۵ کیلومتری شمال شهرستان تربت‌حیدریه و ۱۱۰ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.

ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید