نظارت بر بازار اقلام پرمصرف روزهای پایانی سال آن هم در شرایطی که رمضان امسال با نوروز همزمان شده، کار را دشوارتر کرده است لذا مسوولان خراسان رضوی طرحهای ویژه بازرسی را در سطح استان آغاز و برای تامین و توزیع به موقع کالاهای مورد نیاز مردم برنامهریزی کردهاند.
به گزارش اعتمادساز، تامین کالاهای اساسی و پرمصرف مردم در ایام پایانی سال، در شرایط کنونی مهمترین دغدغه مسوولان است تا بتوانند با برنامهریزی درست هم کالاها را به موقع تامین کرده و هم با قیمت مناسب در مکانهای پرجمعیت و دسترس پذیر توزیع کنند، که این برنامه ریزی توسط اعضای کارگروه تنظیم بازار استان به ریاست استاندار خراسان رضوی انجام گرفته است.
استاندار خراسان رضوی در این باره گفت: تحریمهای اقتصادی بر قیمت اجناس از جمله نرخ کالاهای اساسی تاثیر گذاشته است و در چنین شرایطی و با توجه به همزمانی ماه رمضان با نوروز و حضور زائران امام رضا(ع)، باید نظارت بر سه فرآیند تولید، تامین و توزیع دقیقتر از گذشته تشدید شود.
غلامحسین مظفری با تاکید بر لزوم پیشبینیهای لازم برای تامین همه اقلام مورد نیاز و پرمصرف خانوارها در این ایام توسط مسوولان دستگاههای اجرایی و جلوگیری از کمبود هر نوع کالا اظهار کرد: یکی از دلایل افزایش قیمت برخی اقلام از عدم پیش بینی مناسب برای کالا در مقاطع زمانی خاص نشات میگیرد، ضمن اینکه در کنار این موضوعات فرهنگ مصرف درست نیز باید توسط دستگاههای اجرایی با بهره گیری از ظرفیت رسانهها ترویج شود.
وی مصرف شکر و روغن مردم ایران را بیشتر از میانگین جهانی آن دانست و گفت: از مهمترین عوامل بروز بیماریها، مصرف بیش از حد شکر و روغن است که جزو کالاهای پرخطر به شمار میروند، در مجموع مردم پرمصرفی هستیم که باید پیرامون این موضوع نیز فرهنگ سازی بیشتری انجام گیرد.
مظفری ادامه داد: در این ایام باید کالاها با قیمت کارشناسی شده و تنظیم بازاری در نقاط دسترسپذیر برای مردم قرار گیرد، در این شرایط برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا به ویژه در روزبازارها بسیار ضروری است که این امر باید مدنظر مسوولان دستگاههای اجرایی قرار گیرد.
لزوم تفویض اختیار واردات برخی کالاها به استانهای مرزی
استاندار خراسان رضوی با تاکید بر لزوم تفویض اختیار واردات برخی کالاهای اساسی به استانهای مرزی، گفت: در کالاهایی مانند برنج که ذائقه مردم در شرق کشور بیشتر بر برنج پاکستانی تا هندی است، باید تجار خراسان رضوی این اجازه را داشته باشند که برنج پاکستانی را مستقیما وارد استان کنند یا در مورد گوشت قرمز، بدون شک واردات آن از پاکستان توسط بازرگانان استانی میتواند با کیفیت بیشتر و قیمت کمتری صورت گیرد.
مظفری با بیان اینکه منطقی نیست که تهران تصمیم گیرنده واردات و توزیع این اقلام در خراسان رضوی باشد، افزود: نشست این هفته استانداران در تهران در مورد تفویض اختیار است که امیدواریم این امر مهم به استان تفویض شود.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره گفت: با توجه به نزدیکی خراسان رضوی به پاکستان، در مورد کالاهایی مانند سیب زمینی، حبوبات، برنج و حتی نهادههای دامی، میتوانستیم ظرف مدت کوتاهی آن را از پاکستان وارد استان کنیم اما مدیریت واردات به صورت متمرکز در تهران قرار دارد.
علی غفوری مقدم اضافه کرد: دولت قرار است تفویض اختیاراتی را به استانداران مرزی بدهد، که امیدواریم اختیار مدیریت واردات اقلام تنظیم بازاری را به صورت مقطعی به استانداران استانهای مرزی واگذار کند.
کمبودی در اقلام پرمصرف رمضان و نوروز نداریم
همزمانی ماه رمضان و پایان سال این الزام را برای دستگاه های اجرایی ایجاد می کند که توجه بیشتری به تامین کالاهای اساسی داشته باشند، با این حال استاندار خراسان رضوی تاکید دارد که هیچ کمبودی در کالاهای اساسی مورد نیاز مردم در این ایام وجود نخواهد داشت.
مظفری اظهار کرد: ذخایر گوشت قرمز، مرغ و شکر و گندم در خراسان رضوی وضعیت مناسبی دارد و برای بعد از سال هم پیش بینی های لازم انجام شده و قرار است محل عرضه کالاهای اساسی نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا و روزبازارها باشد تا دسترسی مردم به کالاهای اساسی آسانتر شود.
وی ادامه داد: دولت تصمیم بر اجرای طرح توزیع کالابرگ اعتباری در ایام پایانی سال در روزهای آخر سال دارد که در این راستا به ازای هر نفر پنج میلیون ریال به سرپرست خانوار اختصاص داده می شود، تفاوت اجرای این طرح با طرح کالابرگ اعتباری «فجرانه» پارسال این است که مردم میتوانند بدون محدودیت از ۱۱ گروه کالای اساسی خریداری کنند، برای اجرای طرح کالابرگ اعتباری نیز تاکنون ۲۵ هزار فروشگاه اعلام آمادگی کرده اند تا دسترسی مردم به این اقلام راحت تر باشد.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون میزان تولید گوشت قرمز بالاتر از نیاز استان است، افزود: میزان ذخیره گوشت مرغ هم بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ تن است و در ماههای اسفند و فروردین نیز جوجه ریزی مناسبی انجام می گیرد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی به موضوع آرد و نان و تامین آن برای ایام رمضان و نوروز اشاره کرد و گفت: مصرف آرد مردم در استان ۶۲ هزار تن در روز است و از آنجا که ۷۵ درصد از خرید تضمینی گندم استان تا تابستان انجام میگیرد، استان مشکلی در تامین آرد مورد نیاز نانواییها و تامین نان مردم در این ایام ندارد.
وحیدرضا فریدونی اظهار کرد: موجودی شکر و برنج استان نیز برای نوروز و رمضان مناسب است، ذائقه مردم شرق کشور بیشتر بر متمایل به برنج پاکستانی است، لذا واردات این بخش بیشتر انجام میگیرد، نانوایی های بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی نیز افزایش یافتهاند و در کنار آن نانهای بسته بندی نیز به وفور تولید و در سوپرمارکت ها عرضه میشود، نانواییهای سیار هم در این ایام فعال خواهند شد.
تعطیل برخی از کارخانههای روغن/ میزان نیاز مردم تامین است
استاندار خراسان رضوی در خصوص خبرهای مربوط به کمبود روغن در استان، گفت: عمده روغن خام عرضه شده در استان وارداتی است، تعدادی از کارخانه های تولید روغن در استان به دلایلی تعطیل شده اند و با این حال باقی کارخانه ها می توانند نیاز مردم استان به این کالا را تامین کنند.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این باره گفت: سالانه ۲.۵ میلیون تن روغن در کشور مصرف میشود که بخشی از آن از روغنکشی دانههای روغنی و برخی دیگر از تصفیه روغن خام تامین میگردد، میزان واردات روغن خام در کشور ۱.۵ میلیون تن در سال و میزان واردات دانههای روغنی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن است، تعداد کارخانههای تصفیه روغن در استان قابل توجه است.
حمید جنتی اظهار کرد: هم اینک مشکلی در تامین روغن بخش خانوار خراسان رضوی وجود ندارد و مشکل در بخش تامین روغن مصرف کنندگان با حجم زیاد است، که این کمبود روغن نیز ناشی از دلایل زیادی از جمله نوسان نرخ ارز و تاثیر آن بر واردات دانههای روغنی و افزایش قیمت جهانی روغن است.
بخشعلی بیاتی، معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: چهار واحد تولیدی روغن یا تصفیه روغن در استان به دلایلی که بیشتر داخلی است، تعطیل شدهاند و اکنون تنها ۲ واحد از این رسته فعالیت دارند، در هر صورت احیای این واحدها موجب ارتقای توان جذب استان در دانههای روغنی و روغن خام میشود.
لزوم نظارت بر قیمتهای اقلام پرمصرف پایان سال/ آغاز طرحهای نظارتی
|فزایش قیمت ارز بر اقلام بهویژه کالاهای اساسی مصرفی مردم تاثیر گذاشته و نرخ آنها به ویژه در ایام پایانی سال رو به افزایش میگذارد، از این رو مسوولان طرحهای نظارتی ویژهای را برای این ایام تدارک دیدهاند تا بتوان مانع از گرانفروشی، احتکار، عرضه خارج از شبکه شوند و اقلام را با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار دهند.
معاون آمار سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان رضوی به تورم بهمن ماه برخی از اقلام و کالاهای مصرفی استان اشاره کرد و گفت: بیشترین سهم تورم استان در این ماه مربوط به سبزیجات و حبوبات بوده است که میزان تاثیرگذاری آن در استان ۲۳ درصد اما در کشور ۹.۸ درصد است.
سیدهادی حسینی اظهار کرد: سهم حبوبات در تورم بهمن امسال خراسان رضوی سه درصد، گوشت قرمز ۹.۸ درصد، نان و غلات ۹.۲ درصد بوده است، بیشترین میزان تورم کالاهای استان در بهمن مربوط به کالاهای بی دوام با ۷.۵ درصد، کالاهای بادوام با چهار درصد و کالاهای کم دوام با چهار درصد بوده است.
وی اضافه کرد: تورم خوراکیها و کالاها در خراسان رضوی در بهمن بیشتر از تورم خدمات بوده است به طوری که این تورم در کالاها ۶.۶ درصد و در خدمات ۹.۷ درصد بوده است.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی با تاکید بر ضرورت نظارت بر این اقلام، گفت: طرح نظارتی تعزیرات ویژه ماه رمضان در استان از پنجم اسفندماه آغاز شده است، با این حال تعزیرات آخرین مرحله در نظارت به شمار میرود و قبل از آن دستگاه های نظارتی مانند اتحادیهها، بازرسان اتاق اصناف، بازرسان جهاد کشاورزی و صمت، بسیج اصناف، پلیس اقتصادی و … باید وظایف خود را انجام دهند.
مرتضی مدنی اظهار کرد: ماموران تعزیرات در این طرح در زمان صدور حکم برای متخلف بعد از همه نظارت ها و بازرسیها توسط دستگاههای نظارتی، حاضر شده و دستورهای لازم را صادر میکنند، امسال جرایم نیز افزایش خوبی در راستای بازدارندگی از تخلفات یافته است، لذا شعب تعزیرات با رویکرد پیشگیرانه و تذکرات لازم همراه و همگام با بازرسان در این طرح حضور دارند و در مواردی که اصرار بر تخلف باشد، دستور قضایی لازم را صادر میکنند.
وی اضافه کرد: طرح نظارتی اصناف در ۲ مرحله شامل پنج تا ۲۹ اسفندماه و اول فروردین تا ۱۵ فروردین ماه سال آینده اجرا میشود که در مرحله نخست تمرکز بر تامین و توزیع کالا در بازار و در مرحله دوم تمرکز بر توزیع کالا با ارایه قیمت های مناسب است، فهرست کشیک های تعزیرات نیز تدوین شده و مقابله با احتکار و گرانفروشی بهویژه در کالاهای اساسی در اولویت قرار خواهد گرفت.
روزبازارها و نمایشگاه عرضه مستقیم کالای بهاره
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی، افزایش روزبازارها بهویژه استفاده از شبکه تعاون روستایی خراسان رضوی را در خصوص عرضه کالاهای اساسی بسیار موثر دانست و گفت: لازم است کار اطلاعاتی گستردهتری در خصوص انبارهای کالایی صورت گیرد زیرا الزام آنها به ثبت در سامانه جامع انبارها، مانع از ایجاد کمبود در کالاهای اساسی خواهد شد.
هادی مخملی، رییس اتاق اصناف مشهد نیز خبر از برپایی نمایشگاه عرضه مستقیم کالای بهاره در هفته پایانی اسفندماه در مشهد داد و گفت: تاکنون استقبال خوبی از سوی صنوف از این نمایشگاه شده است به طوری که بیش از ۱۰ هزار مترمربع از این عرصه به غرفه داران تحویل شده است، افزون بر این در ۶ نقطه از مشهد روزبازارهای ویژه نوروز و رمضان دایر خواهد شد تا کالاها با قیمت کارشناسی شده عرضه شود.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد نیز در این باره گفت: نخستین مرحله از طرح ویژه نظارتی اصناف از ۱۵ بهمن در مشهد آغاز شده است که تا ۱۵ اسفند ادامه مییابد، در این طرح ۲۰ گروه بازرسی در حریم حرم مطهر رضوی مستقر شده و بر نحوه تامین و توزیع کالا نظارت دارند.
محمدصادق محمدزاده اظهار کرد: پارسال ۸۰۰ واحد منتخب صنفی با عنوان «کاسبان امین» در منطقه ثامن مشهد مسوولیت عرضه کالاهای اساسی با کد QR را برعهده گرفتند تا زائر و مجاور با اسکن کردن آن کد، محل واحد را یافته و کالاهای اساسی را با قیمت مناسب از آنان خریداری کنند، امسال نیز ۸۰۰ واحد صنفی منتخب شناسایی شدهاند و اجرای این طرح در چند روز آینده آغاز میشود.
وی اظهار کرد: درج نکردن قیمت و گرانفروشی، تاکنون بیشترین حجم از تخلفات صنفی در این طرح را تشکیل دادهاند اما در مرحله دوم از این طرح به تخلفات با شدت و جدیت بیشتری رسیدگی خواهد شد.
ثبت هزار و ۶۵۸ میلیارد ریال تخلف در یک ماه
مدیر نظارت و بازرسی محصولات در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: به دلیل کمبود نیروی بازرس برای اجرای طرح ویژه نظارتی ماه رمضان، تفاهم نامهای با بسیج اصناف منعقد شد تا بتوان از ظرفیت مردمی و بسیج بهره گرفت، در این راستا ارزش پرونده تخلفات مربوط به محصولات کشاورزی در بهمن امسال به هزار و ۶۵۸ میلیارد و ۵۷ میلیون ریال رسیده است.
جلال کلانتر افزود: شناسایی تخلف و تشکیل پرونده برای واحدهای متخلف در قالب انجام ۱۲ هزار و ۳۶۵ مورد بازرسی از مراکز عرضه محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی انجام شده است، برای طرح نظارتی ویژه رمضان نیز موجودی انبارهای استان به صورت شهرستانی در حال احصا است و نظارت بر این روند به صورت متمرکز انجام میشود.
وی با بیان این که در آستانه ماه مبارک رمضان، بازرسی و نظارت از محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی در خراسان رضوی تشدید می شود، اضافه کرد: در بازدیدها از حوزه نان و آرد که به صورت مجزا و با اهمیت و حساسیت زیاد انجام می شود نیز در یک ماه گذشته ۸۲۷ پرونده تخلف تشکیل شده است، در همین چند روز چند مورد از کارخانه ها و واحدهای تولیدی که اقدام به احتکار یا عرضه خارج از شبکه شکر کرده بودند، شناسایی شدند.
پلیس نظارت بر اماکن عمومی خراسان رضوی نیز در ماه رمضان و نوروز به صورت آماده باش هستند، شیوهنامهای نیز برای نحوه کار واحدهای خدماتی حوزه غذا و آشامیدنی ها در رمضان تدوین شده است که ساعات فعالیت و نوع فعالیت آنها را در این ایام مشخص میکند.
معاون بازرسی و حمایت از مصرف کنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز گفت: این اداره کل تشدید نظارت ها و بازرسی از واحدهای اقتصادی استان را با توجه به روند صعودی نرخ ارز از دیماه امسال آغاز کرد، این طرح با وجود ضعف نیروی انسانی که در بخش بازرسی وجود داشت، اجرا شد با این حال از نیروی انسانی دیگر بخشهای اداره کل نیز برای این مهم بهره گرفته شد.
بخشعلی بیاتی اظهار کرد: با همکاری تعزیرات حکومتی خراسان رضوی، اقدامات ویژهای انجام و منجر به کشف برخی تخلفات در حوزههای مختلف شد که تسهیل در روند توزیع برخی کالاها مشمول تبصره های ۱۴ تا ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز شد.
وی ایجاد پایگاه های نظارتی در چهار محور منتهی به حرم مطهر رضوی، تقسیم کار دستگاهی برای نظارت بر کالاهای اساسی و سرمایه ای، شناسایی مراکز عمده نگهداری کالا و انبارهای حاشیه شهر و شهرستان های نزدیک به مشهد، نظارت بر عرضه خدمات در حوزه حمل و نقل بخش برون شهری، اماک تفریحی، غذاخوری ها و رستورانها، قالیشوییها و مراکز معاینه فنی، شرکتهای مسافری و ریلی، هوایی، دفاتر فروش و نظارت بر کالاهای پرمصرف در سردخانه ها، میادین میوه و تره بار، فروشگاه های زنجیره ای را از اقدامات مربوط به طرح نظارتی برشمرد.
وی اضافه کرد: سامانه جامع نظارت و سامانه جامع انبارها هوشمند هستند و دیگر نیازی به حضور بازرسان نیست، از سوی دیگر سامانه ۱۲۴ به صورت شبانه روزی فعالیت دارد، لذا از این طریق فشار بر نیروی انسانی در بخش بازرسی کمتر میشود.
ایرنا