هر از چندگاهی اظهارات متناقضی درباره مقاومت در پنجشیر منتشر میشود که هر چند تاکنون تاثیری در صحنه افغانستان نداشته است اما باید این مسئله را در نظر گرفت که مردم این کشور با گرفتاری و مشکلات بسیاری درگیرند و تاب دور تازهای از وضعیت جنگی را ندارند.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، به تازگی در فضای رسانهها، فایل صوتی منتسب به «علم ایزدیار» معاون پیشین مجلس سنای افغانستان و یکی از اعضای جبهه پنجشیر درباره چگونگی کشته شدن «فهیم دشتی» خبرنگار و سخنگوی این جبهه همچنین ژنرال «ودود زره» منتشر شده است.
معاون پیشین سنای افغانستان در این فایل گفته که فهیم دشتی و ژنرال ودود توسط طالبان در بین منطقه «دشتک» و «عنابه» به رگبار بسته شدهاند.
ایزدیار مدعی شده است که خودوری حامل دشتی و ژنرال ودود مسول مالی و اداری جبهه پنجشیر به همراه دو محافظ آنها هدف قرار گرفته است و پس از آنکه آنها ازسوی طالبان کشته شدند، اجسادشان در یک گور دستهجمعی دفن شدهاند.
این اظهارات ایزدیار با اخباری که در 15 شهریور 1400 در «اسپوتنیک» منتشر شد نیز متناقض است، در این اخبار آمده بود؛ «فهیم دشتی سخنگوی جبهه پنجشیر که خبر کشته شدنش در توئیتهایی از «احمد مسعود» و ژنرال «بسم الله محمدی» وزیر دفاع سابق افغانستان تایید شده است، به همراه ژنرال ودود، از فرماندهان پنجشیری، در منطقهای امن مورد حمله پهپادهای پاکستانی قرار گرفت که در این حمله هر دو نفر کشته شدند. گفته میشود این دو با خودروی احمد مسعود درحال تردد بودند».
از سوی دیگر، «عبدالحمید امارتی » مسئول امنیت طالبان در ولایت پنجشیر در پاسخ به اظهارت علم ایزدیاردر توئیتی نوشته است که اگر پنجشیریها با شما همراهی میکرد در دو روز ولایت پنجشیر سقوط نمیکند. فهیم دشتی و ودودخان خبر نداشتند که جنگ تا «بازارک» رسیده چون اینها مسلح بودند میخواستند مقاومت کنند اما نتوانستند و دور از منطق است که جنگ جریان داشته باشد و در خط اول روان باشی اما بیخبر باشی».
این اظهارات ایزدیار با اخبار منتشر شده در خبرگزاریها و رسانهها متناقض است در عین حال برخی رسانهها از جمله «آسواکا» نیز مدعی شده بودند که برخی رقابتها و درگیریهای درون این جبهه سبب کشته شدن فهیم دشتی شده است.
با این حال، جدای از این که حقیقت مرگ فهیم دشتی و ژنرال ودود چه بوده است و جبهه پنجشیر آیا تاثیری در صحنه افغانستان دارد یا خیر؟ اما این مسئله به خوبی روشن است که مردم این کشور با گرفتاریهای و مشکلات بسیاری روبرو هستند و تاب دوره تازه از وضعیت جنگی و مشکلات را ندارند.
پیش از این، «جعفر مهدوی» دبیرکل حزب ملت افغانستان با اشاره به تحولات اخیر این کشور گفته بود که جبهه پنجشیر علیه طالبان وجود ندارد و فرماندهان آن به تاجیکستان فرار کردهاند، اکنون نیز پنجشیریها بهدنبال «زیادهخواهی» هستند و با تبلیغات در شبکههای اجتماعی سعی میکنند خود را نماینده مردم معرفی کنند. این جبهه «ابداً بین مردم و حتی تاجیکها نفوذی ندارد و دلیل شکست آن نیز همین بود».
دبیرکل حزب ملت افغانستان تصریح کرده بود: احمد مسعود در سطح افغانستان و غیرپشتونها قهرمان نیست و بین تاجیکها هم قهرمان محسوب نمیشود. او در پنجشیر رقبای جدی دارد که او را نمیپذیرند، اولین رقبایش عموهایش هستند و دیگر سران تاجیک از جمله عبدالله عبدالله، یونس قانونی، صلاحالدین ربانی، عطامحمد نور و بسیاری دیگر از مقامات تاجیک نیز مسعود را قبول ندارند.
به هر حال افغانستان درگذشته نشان داده است که شاهد نامهربانی و حتی خیانت بسیاری از مقامات و فرماندهان بوده است و درگیرها و لحظات حساس مردم را قربانی زیاد خواهی خود کردند سپس از مهلکه گریختند. امروز نیز مقامات و فرماندهان افغان تحت هر عنوانی در کشورهای دیگر شعارهای زیبا سر میدهند اما در عمل اهل لابی و امتیازگیری هستند،.
برخی کارشناسان مسائل افغانستان معتقدند که با وضعیت اقتصادی و بشری در این کشور و بلوکه شدن داراییها و بهم ریختن بازار ارز و کاهش پول افغانی و نبود ثبالت اقتصادی در بین مردم نباید به دنبال افزایش تنش و درگیری بود.
آنها بر این باورند که در این وضعیت هرکسی به دنبال جنگ داخلی و درگیری و افزایش مشکلات مردم در افغانستان باشد، خواسته و یا ناخواسته همراه کشورهایی است که طی 20 سال گذشته نتوانستند به خواستههای خود برسند و اکنون به دنبال ایجاد بحران زایی هستند.