وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت:سند هوش مصنوعی در حال تدوین است که اگر اجرایی شود اتفاقات مبارکی رخ خواهد داد، در پنجره خدمات هوشمند دولت که بخشی به دانشگاهها و وزارت علوم مربوط میشود، استفاده از هوش مصنوعی مطرح است.
به گزارش اعتمادساز، محمدعلی زلفیگل امروز در افتتاحیه اجلاس روسای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور که در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهارداشت: خوشبختانه با روی کار آمدن دولت مردمی سیزدهم وزارت علوم با نگاه جدیدی به مسئله راهبری علم وارد مدیریت علمی کشور شد و در این راستا اتفاقات مبارکی در عرصه علمی رقم خورد.
وی افزود: دانشگاهها و پژوهشگاهها اتاق فکر دولت هستند بنابراین یکی از برنامههای ما اجلاسهایی است که برگزار کردیم و تلاش میکنیم روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری کنار هم باشند و هماندیشی کنند، مهمتر از این موارد اینکه معاونت فرهنگی وزارت علوم با همکاری معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم برنامهریزی کردند تا انجمنهای علمی دانشجویی را به شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری وصل کنند.
زلفی گل خاطرنشان کرد: آییننامهها و مقررات تصویب شده توسط ما نگاه ویژهای را به تحقیقات نیاز محور، فناوری، تاسیس شرکتهای دانشبنیان و رفع نیازهای جامعه دارد. با تاسیس سامانه نظام ایدهها و نیازها «سامانه نان» و تصویب آن در قانون مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی تمامی صنایع خصوصی و دولتی وزارتخانهها مکلفند نیازهای خود را در این سامانهها ثبت کنند و در معرض دید دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار دهند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: با مجوزی که از مراجع ذیصلاح گرفتیم معاونت فناوری و نوآوری را تاسیس کرده، در برنامهریزیها و قوانین و مقررات حاکم بر وزارت علوم مسئله تحقیقات نیازمحور، توسعه پارکها و شرکتهای دانشبنیان و اشتغال دانشبنیان را سرلوحه کار خود قرار دادیم و به صورت فصلی اجلاس روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکها را برگزار کردیم؛ ما تلاش میکنیم برنامه وزارت علوم را اطلاعرسانی کرده و هماهنگی ایجاد کنیم تا به طور جدی پای کار برنامهها باشند.
زلفیگل با اشاره به اجلاس «ارتقای نظام بهرهوری در آموزش عالی» عنوان کرد:در این راستا تلاش میکنیم بهرهوری را در آموزش عالی در عرصههای مختلف مورد بررسی قرار دهیم و هماهنگی ایجاد کنیم تا بتوانیم از امکانات موجود در آموزش عالی به نحو مطلوب استفاده کرده و دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکها را موتور پیشران اقتدار، ثروت و خدمت ملی قرار دهیم.
وزیر علوم درخصوص رشتههای نوظهور و نوپدید نیز بیان کرد: رشتههایی مانند علوم شناختی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، کوانتوم و میکرو الکترونیک رشتههایی هستند که مورد توجه ویژه وزارت علوم قرار دارند و از آنها حمایتهای ویژه میکنیم.
وی تاکیدکرد: بنیاد علم ایران، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان تاسیس شده و سند هوش مصنوعی نیز در حال تدوین است که اگر اجرایی شود اتفاقات مبارکی رخ خواهد داد. ما از هوش مصنوعی در راستای خدمت به مردم و ذینفعان خود استفاده میکنیم. در پنجره خدمات هوشمند دولت که بخشی به دانشگاهها و وزارت علوم مربوط میشود، استفاده از هوش مصنوعی مطرح است.
زلفیگل از اقدامات دیگر همکاری معاونت فرهنگی وزارت علوم تحقیقات و فناوری با معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم دانست وگفت : بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته انجمن های علمی دانشجویی به شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری متصل شوند؛ در آیین نامه های تصویب شده نگاهی به تحقیقات نیاز محور و فناوری برای تاسیس شرکت های دانش بنیان در مسیر رفع نیازهای جامعه وجود دارد.
وزیر علوم با اشاره به ایجاد سامانه نظام ایده ها و نیازها بیان کرد: در قانون مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است تا تمامی صنایع خصوصی و دولتی زیر مجموعه وزاتخانه ها مکلف هستند نیازهای خود را در این سامانه ثبت کنند تا در معرض دید دانشجویان قرار گیرد؛ همچنین استادان دانشگاه نیز طرح های تحقیقاتی و عناوین پایان نامه های دانشگاهی خود را باید در راستای نیازهای ثبت شده در این سامانه پیگیری کنند.
وی خاطرنشان کرد: استادان و دانشجویانی که در این مسیر حرکت کنند مورد حمایت ویژه قرار خواهند گرفت و بخش قابل توجهی از ظرفیت تحقیقاتی کشور در راستای نیازهای جامعه قرار گیرد. همچنین به محققان و دانشمندان علوم پایه و علوم انسانی نیز نگاه ویژه ای داریم تا از ظرفیت برنامه توسعه هفتم کشور به خوبی بهره ببریم. احکام بسیار اثر گذاری نیز در این برنامه مصوب شده که با عملیاتی شدن آن گام های موثری در مسیر پیشرفت آموزش عالی کشور برداشته میشود.
زلفیگل اذعان کرد: خوشبخاته همانگونه که رییس جمهور فرمود دانشگاهها و پژوهشگاهها باید اتاق فکر دولت قرار گیرند، یکی از برنامه هایی که در این اجلاس پیگیری میشود، هم اندیشی و اشتراک نظر و تبادل آرا میان روسای دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و پژوهشگاه ها است تا در این مسیر کمترین چالش را داشته باشیم.
دانشگاه فردوسی مشهد تمدن ساز میشود
مسعود میرزایی، شهرابی سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد نیز در ادامه این اجلاس درجمع روسا واساتید اظهارکرد: تلاش ها بر این است این دانشگاه در مسیر تمدن سازی گام بردارد، به همین دلیل زیست بوم نوآوری شرق کشور در چند ماه گذشته ایجاد شد تا در حوزه فناوری و نوآوری در شرق کشور سرآمد باشیم.
وی افزود: این دانشگاه سعی دارد مطالبات رهبری همچون جریان سازی و رشد فعالیت های فرهنگی، علمی و رسیدن به تمدن نوین اسلامی در مولفه های رشد اقتصادی و علمی را در این دانشگاه به سرانجام برساند و قرار است مانند دانشگاه های نسل چهارم با توجه به ظرفیتهای شهر مشهد و استان خراسان رضوی در دولت سیزدهم به نتیجه برسانیم.
میرزایی تصریح کرد: صنایع معدنی و فولادی، صنایع غذایی، خلاق فرهنگی با ظرفیت ویژه که در این دانشگاه وجود دارد میتواند در تامین اهداف این دولت موثر باشد و از سوی دیگر به واسطه نزدیکی به منطقه خواف که همچون عسلویه، بتوانیم در ایجاد ارزش افزوده در منطقه شرق کشور موثر باشند تا معدن به جای نفت و پیگیری امنیت غذایی در راستای نیات رهبری به نتیجه برسد.
سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: این دانشگاه در سال 1328 تاسیس شد و جز دانشگاه های جامع برتر کشور است که بیش از 800 عضو هیات علمی و نزدیک به 25 هزار دانشجو دارد.
وی از تاسیس پردیس در این دانشگاه خبرداد و گفت: قصد داریم با تاسیس پردیس فناوری، با به کارگیری دانش آموختگان فردوسی مشهد در ایجاد ارزش افزوده نقش آفرینی کنیم.
میرزایی ادامه داد: این دانشگاه 800 عضو هیات علمی دارد که حدود 500 نفر از آنان استاد و استادیار هستند و همچنین 25 هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل می کنند که حدود 2 هزار نفر از آنان دانشجوی بین المللی دانشگاه هستند.
سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد گفت:در حوزه فرهنگی نیز برنامه مدون فرهنگی تدوین کرده ایم که آن را عملیاتی خواهیم کرد، در حال حاضر 100 مرکز آموزش عالی در استان خراسان فعال هستند که دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان نماینده وزارت علوم شبکه سازی مبسوطی داشته باشد و خروجی خوبی برای آموزش عالی داشته باشیم.
تسنیم