مصرف نمک دریا ممنوع!

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی گفت: مصرف هرنوع نمک دریای خوراکی و غیرخوراکی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

به گزارش اعتمادساز، مجید جعفری‌نژاد امروز، سه‌شنبه، در نشست خبری اطلاع‌رسانی پویش ملی سلامت با موضوع تغذیه سالم، اظهار داشت: در طب ایرانی فقط به دمنوش‌ها و درمان‌ها توجه شده و به موضوع پیشگیری و دوری از بیماری با تغذیه سالم هم اشاره شده، اما به این موضوع بسیار مهم کمتر توجه شده است.

وی گفت: در موضوع نمک به مصرف نوع دریایی آن توصیه می‌شود، در حالی که بدترین نوع نمک‌ها نمک دریایی است، توصیه ما برای مصرف خوراکی این است؛ استفاده و مصرف نمک یددار و تصفیه‌شده که فاقد میکروب و فلزات سنگین نظیر سرب و آلومینیوم است، چرا که از بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطان‌ها، مرده‌زایی، بچه با کری، کوری، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری می‌کند.

معاون فنی مرکز بهداشت خراسان رضوی با بیان اینکه مصرف نمک دریا چه خوراکی (نمک مصرفی در غذا) و چه غیرخوراکی (سنگ نمک مصرفی در برنج خیس‌شده) به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، خاطرنشان کرد: متأسفانه در فضای مجازی اطلاعات نادرست متعددی با موضوع نمک دریا و دیگر موضوعات مرتبط با حوزه سلامت به نام طب ایرانی و اسلامی منتشر می‌شود که به‌لحاظ علمی و پزشکی تائیدشده نیستند و از مردم می‌خواهیم که این موارد نادرست را باور نکنند.

جعفری‌نژاد تصریح کرد: مصرف به‌اندازه نمک مورد تأکید است و ما نباید تصور کنیم مصرف بیشتر موجب خوشمزه‌تر غذا می‌شود، زیرا همین موضوع مشکلاتی همچون افزایش فشار خون را که با عوارضی همچون سکته‌های مغزی و قلبی همراه هستند، به‌دنبال دارد.

وی تأکید کرد: متأسفانه عمده مشکلات ایجادشده در بحث سلامت جامعه به‌دلیل مصرف موارد تأییدنشده‌ای همچون نمک دریاست و از رسانه‌ها می‌خواهیم که به‌طور ویژه روی این موضوع کار کنند و با هنر و قلم خود اجازه ندهند با سودجویی افراد سودجو سلامت جامعه به خطر بیفتد.

نمک‌های دریایی آبی و صورتی مورد تأیید نیست

زهرا اباصلتی، رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیز اظهار داشت: پیروی پویش اجراشده غربالگری فشار خون و دیابت که مبتلایان به این بیماری‌ها شناسایی شدند پویش ملی سلامت با موضوع اطلاع‌رسانی تغذیه سالم جهت جلوگیری از مشکلات و عوارض این بیماری‌ها انجام شود.

وی افزود: یکی از عمده مشکلات جامعه در گذشته کمبود ید بود که در سال‌های اخیر برطرف شد، اما متأسفانه به‌تازگی مشکلات دیگری از جمله کمبود مصرف ید ایجاد شده است که مشکلات مختلفی به‌همراه دارد و از هر 200 نوزاد متولدشده یک مورد دارای کم‌کاری تیروئید است که علل آن عدم مصرف نمک یددار به‌میزان مناسب در دوران بارداری بوده است.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که نمک باید به‌اندازه مصرف شود و کم و زیاد آن مضر است و عوارضی همچون فشار خون، سرطان و مشکلات کلیوی، بینایی و غیره را به‌همراه دارد، تأکید کرد: عدم مصرف غیراستاندارد و غیرقابل تأیید از بروز بسیاری از مشکلات همچون انواع سرطان‌ها، مرده‌زایی، ناشنوایی، نابینایی، لالی و دیگر مشکلات جلوگیری می‌کند؛ همچنین باید اشاره کنیم نمک‌های دریایی آبی و صورتی هم که در بازار دیده می‌شود به هیچ عنوان مورد تأیید نیست و مصرف این نوع از نمک‌ها زمینه ابتلا به بیماری‌هایی را که اسامی آنها ذکر شد، به‌وجود می‌آورد.

اباصلتی اضافه کرد: همچنین در موضوع لبنیات هم بر مصرف روزانه 250 گرم تأکید داریم، عددی که اکنون 164 گرم است و 86 گرم با ایده‌آل فاصله دارد و باید روزانه 2 تا 3 لیوان شیر مصرف شود. وی تصریح کرد: در کشور ما 3.5 میلیون نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و از هر 3 زن بالای 50 سال یک نفر و از هر 5 مرد بالای 50 سال یک نفر مبتلا به پوکی استخوان هستند و عمده آنها مصرف پایین لبنیات‌ها را داشتند.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مصرف لبنیات در پیشگیری از سرطان‌های روده بزرگ و تخمدان مؤثر و در تنظیم فشار خون و نیز پیشگیری از دیابت نوع 2 و پره‌دیابت هم مؤثر است.

اباصلتی با اظهار اینکه “مصرف لبنیات در داشتن وزن نرمال مؤثر است و ما در میانسالان 65.5 درصد اضافه‌وزن و چاقی داریم که عدد آن بالاست”، تصریح کرد: در زمان حاضر 40 درصد جمعیت استان مصرف کافی و به‌اندازه لبنیات را ندارند و ما تأکید بر استفاده روزانه شیر ساده و لبنیات کم‌چرب و کم‌نمک داریم و این‌که در مصرف دوغ هم دوغ‌های گازدار مورد استفاده قرار نگیرد.

وی افزود: همچنین در بحث لبنیات توصیه بر نوع صنعتی آن را به‌جای نوع سنتی آن داریم، زیرا به پاستوریزه بودن محصول تولیدی اطمینان کامل وجود دارد.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه هرنوع ماده لبنی باید قبل از مصرف مورد تأیید قرار بگیرد، گفت: مصرف شیرهای خام شتر و بز را که اعلام می‌شود خاصیت دارویی دارد توصیه نمی‌کنیم، زیرا نظارتی از سوی بهداشت در این خصوص نیست و توصیه مصرف شیر گاو پاستوریزه‌شده است.

اباصلتی خاطرنشان کرد: برنامه‌های هفته اول با موضوع نمک و با شعار نمک کم و تصفیه‌شده یددار انتخاب همه و برنامه‌های هفته دوم با موضوع لبنیات و با شعار از کودکی تا پیری با لبنیات دوست‌داشتنی اجرا می‌شود، ضمن اینکه مطالب و اطلاعات مورد نیاز مردم در خصوص تغذیه سالم در جامعه هم در سایت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به‌نشانی https://nutr.behdasht.gov.ir موجود است.

عمده ایجاد پوکی استخوان به‌دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف لبنیات است

شیما دین‌پرور، رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نیز تصریح کرد: در رابطه با استئونکروز در میان‌سالی و سالمندی زیادشده بررسی‌ها و ارزیابی‌هایی از افراد بالای 40 سال داشتیم تا با مشکلاتی همچون پوکی استخوان مواجه نشوند.

وی تأکید کرد: ما برخی از شکستگی‌ها و یائسگی‌ها را مورد بررسی قرار دادیم و در ارزیابی اخیر 11 هزار و 348 خانم زندگی نامطلوب داشتند که عمده ایجاد پوکی استخوان به‌دلیل داشتن تغذیه ناسالم و عدم مصرف به‌اندازه لبنیات داشتند.

رئیس گروه سلامت میانسالان و سالمندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ما در بحث لبنیات مصرف روزانه 3 سهم را توصیه می‌کنیم و باید شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و بستنی ساده بدون وانیل مصرف شود.

دین‌پرور خاطرنشان کرد: کسانی که مشکل پوکی استخوان دارند به سطوح بالاتر جهت بررسی دقیق‌تر ارجاع می‌شوند، ما در بانوانی که کمبود کلسیم دارند مصرف فرآورده‌های لبنی را توصیه کردیم تا از مشکلات پوکی استخوان در زمان یائسگی به‌دور باشند.

وی با اشاره به اینکه برخی از افراد در مراحل اولیه استئونکروز هیچ علامتی ندارند، بیان کرد: با بدتر شدن وضعیت مفاصل آسیب‌دیده ممکن است تنها زمانی که وزن روی آن قسمت فشار می‌آورد آسیب ببینند و درنهایت ممکن است حتی زمانی که بیمار دراز کشیده است درد را احساس کند، ضمن اینکه باید اشاره کنیم که درد استئونکروز می‌تواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً این نوع درد به‌تدریج ایجاد می‌شود.

تاکنون مشکلی در خصوص نمک‌های غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است

محمود کریمی، رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی نیز اظهار داشت: ما 2 نوع نمک دریا و دریاچه داریم و در بازدیدهایی که از دریاچه ارومیه داشتیم نمک‌های سمی در آن محل مشاهده شد و از مردم می‌خواهیم که تنها از نمک تصفیه‌شده و یددار استفاده کنند.

وی افزود: نمک دریای موجود در بازار به هیچ عنوان مورد تأیید نیست و معتقدیم نمک معادن هم برای مصرف صنعتی و هم برای مصرف خوراکی مناسب است، زیرا ضایعات و مضرات محلول و نامحلول ته‌نشین‌شده آن جداسازی می‌شود و یک نمک سالم بیرون می‌آید و پس از اضافه شدن ید بسته‌بندی و در بازار جهت مصرف مردم عرضه می‌شود.

رئیس اتحادیه نمک خراسان رضوی ادامه داد: نمک تصفیه‌شده را در اختیار کارخانجات تولید مواد و محصولات غذایی و همچنین انواع کنسروها قرار می‌دهیم تا در محصول مصرفی توسط مردم از نمک استاندارد استفاده شده باشد.

کریمی با ابراز اینکه خوشبختانه در کارخانجات خراسان رضوی نمک‌های استاندارد و درجه‌یک تولید می‌شود، اضافه کرد: ما بازدیدهای مستمر را از کارخانجات تولید نمک در سطح استان داریم و باید بگوییم که محصول تولیدی متناسب با استانداردهای روز دنیا در حوزه سلامت است و خوشبختانه تاکنون هیچ‌گونه مشکلی در خصوص نمک‌های غیراستاندارد، آلوده و تقلبی مشاهده نشده است.

وی خاطرنشان کرد: همچنین نمک‌های آبی و صورتی هم این روزها در بازار و سر سفره خانواده‌‌ها دیده می‌شود هم مورد تأیید نبوده و نیست و توصیه ما به مردم این است که فقط از نمک تصفیه‌شده یددار بسته‌بندی‌شده استفاده کنند.

بررسی محصولات تولیدی لبنی قبل از بسته‌بندی و عرضه در بازار

مهدی هدایت‌نیا، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی، اظهار داشت: در صنعت لبنیات استان تولید 3 هزار تن شیر خام داریم که 2500 تن آن توسط کارخانجات تولیدکننده محصولات لبنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: افزایش قیمت شیر کاهش سرانه مصرف را به‌همراه داشته است و سرانه مصرف جهانی 150 کیلوگرم است، عددی که در ایران 110 کیلو بود و اکنون این عدد به 70 کیلو کاهش یافته است.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی با بیان اینکه بحث شیر مدرسه در سال 90 اجرایی شد، اما به‌دلیل تحریم‌ها و ضرروزیان‌های ایجادشده به‌دلیل مشکلات به‌وجودآمده به‌شکل مطلوب اجرا نشد، در سال 95 در 8 استان اجرایی شد و امسال هم با پیگیری دولت از 28 آذر ماه اجرایی شده است، خاطرنشان کرد: دولت در برنامه ششم توسعه نتوانست برنامه توسعه شیر را داشته باشد و به همین دلیل این موضوع را از برنامه هفتم حذف کرد.

هدایت‌نیا افزود: در سال‌ گذشته شیر توزیعی در مهدکودک‌ها، پیش‌دبستانی‌ها و دبستان‌ها توزیع شد، اما امسال به‌دلیل کمبود سرانه شیر فقط به دبستان‌های دولتی تخصیص ‌یافته است.

وی تأکید کرد: شیر مصرفی مردم پاستوریزه و استریل است، ما 2 نوع شیر صنعتی و سنتی داریم، در کارخانجات نظارت کامل بر شیرها و دیگر لبنیات‌های تولیدی صنعتی هست و این‌که گفته می‌شود شیر صنعتی خالص نیست و در آن آب و وایتکس دارد به هیچ وجه درست نیست.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی خراسان رضوی بیان کرد: چربی شیر بر اساس نیاز مردم و بازار تنظیم می‌شود و شیر، ماست و دیگر محصولات لبنی در 3 نوع کم‌چرب، پرچرب و با چربی متوسط یا میانه تولید می‌شود و محصول تولیدی هم قبل از بسته‌بندی و عرضه در بازار مورد بررسی می‌گیرد و پس از تأیید نهایی در خصوص سلامت، محصول در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

تسنیم

دیدگاهتان را بنویسید