رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گناباد گفت: ۴۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار طی سال جاری برای تامین زیرساختهای گردشگری قنات جهانی قصبه به عنوان اثر ثبتی استان خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو تخصیص یافت.
به گزارش اعتمادساز، حمید رضا محمودی قوژدی افزود: از این میزان اعتبار ۴۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات مصوب سفر ریاست جمهوری و چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات استانی -بدین منظور تخصیص پیدا کرد.
وی ادامه داد: این اعتبارات برای زیرساختهای قنات جهانی قصبه و مسیر گردشگری آن شامل بهسازی مسیر گردشگری محدوده “پایاب”، پارکینگ سایت قنات، اصلاح نورپردازی، احداث برج نور، جا به جایی و اصلاح تابلوهای معرفی، تکمیل سردرب ورودی ۲، بازپیرایی مهمانسرا، محوطه سازی ضلع شمالی مسجد جامع قصبه، مرمت بام مسجد جامع قصبه، مرمت تکمیلی خانه مرحوم “نبی پور” و مرمت استحکامی خانه “رحمانیان” (پایگاه قنات قصبه) هزینه می شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گناباد گفت: از مجموع ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبارات مصوب توسعه گردشگری قنات قصبه، ۴۰ میلیارد ریال طی سال گذشته و ۴۰ میلیارد طی امسال تخصیص یافت.
قنات جهانی قصبه گناباد به عنوان نخستین اثر ثبتی استان خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی سازمان یونسکو با سابقه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ سال به عنوان قدیمی و عظیمترین قنات کشور و یکی از شاهکارهای تاریخ تمدن بشر در تامین آب، به عنوان چشم انداز توسعه گردشگری در جنوب خراسان رضوی مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد و سالانه تعداد زیادی گردشگر از آن دیدن می کنند.
قنات قصبه گناباد شاهکاری از پیوند هنر، دانش، فناوری و مدیریت منابع آب است که مهمترین شاخصه آن عمق مادر چاه، فناوری حفر قنات و نیز شیوه بهره برداری آب است که آن را به یکی از جاذبه های تاریخی و مهندسی جهان تبدیل کرده است.
از مجموع ۲۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده در گناباد ۱۴۸ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در این میان قنات جهانی قصبه از جایگاه خاص و ممتازی برخوردار است.
قنات قصبه، بنایی تاریخی، گردشگری و مفید برای کشاورزی است که در سال ۱۳۷۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۲۹۶۳ در فهرست آثار ملی و در سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده است.
این قنات از ۲ رشته اصلی و ۶ شاخه فرعی تشکیل شده است و مادرچاه آن در دامنه شمالی “سیاه کوه” و مظهر کنونی قنات در جنوب محله معروف به “قصبه شهر” (کوی شرقی) قرار دارد.
طول این قنات بیش از ۳۳ کیلومتر است و عمق مادرچاه اصلی در انتهای رشته “دولاب نو” با توجه به شیب زمین حدود ۳۰۰ متر و میزان آبدهی آن بیش از ۱۳۰ لیتر در ثانیه است.
ایرنا