بانک ژن محیط‌زیست خراسان رضوی در کشور ممتاز است

مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بانک ژن حفاظت محیط زیست استان در رده بانک‌های ژن ممتاز و با عملکرد موثر در کشور است.

به گزارش اعتمادساز، محمد رضا اشرف زاده روز دوشنبه در بازدید از بانک ژن اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: با توجه به کمبود امکانات در بانک ژن، اقدامات بزرگی در خصوص اثبات تخلفات شکار و صید به صورت کشوری انجام شده است.

وی اظهار کرد: ذخیره‌سازی بافتهای بیولوژیک حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، اقدامی کم نظیر است که جای تقدیر دارد.

مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بانک ژن خراسان رضوی به عنوان بازوی اصلی و عمده در تخلفات شکار و صید است و به عنوان تنها مرکز و بانک ژن در بحث تشخیص مولکولی گونه ها و ذخیره سازی فعالیت می کند، بنابراین ضروری بودن ارتقای امکانات و تجهیزات این بانک ژن مورد تاکید است.

وی از نحوه پایش و شناخت چرخه زندگی، تاریخ ظهور و دوره فعالیت سوسک «چوبخوار ارس» در آزمایشگاه دانشگاه فردوسی مشهد بازدید کرد و همچنین در خصوص ارزیابی برخی فاکتورهای زیست محیطی بر حضور، فراوانی و پراکنش آفت چوبخوار در رویشگاه اصلی ارس استان خراسان رضوی و ایجاد بستری برای تحقیقات کاربردی برای مدیریت آفت، با متخصصان دانشگاه به بحث و گفتگو پرداخت.

اشرف زاده همچنین در بازدید از منطقه حفاظت شده «ارس سیستان» و پایش و بررسی میزان خسارت آفت در منطقه بیان کرد: متاسفانه حضور لاروهای خسارت زا کاملا مشهود بوده و بر پیگیری موضوع از سایر ارگانها بویژه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و نیز در سطوح بالاتر، سازمان منابع طبیعی و جنگل ها و وزارت جهاد کشاورزی مورد تاکید است.

خراسان رضوی دارای بیشترین موزه حیات وحش در کشور است

مدیر کل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست در بازدید از موزه حیات وحش شمال شرق کشور، ضمن ابراز رضایت مندی از اقدامات صورت گرفته در موزه حیات وحش اداره کل و همچنین واحد های تابعه، گفت: با توجه به اعتبار محدود موزه‌ها و با توجه به اینکه استان خراسان رضوی دارای بیشترین موزه در کل کشور و بازدید کننده است، اقدامات مفیدی در خصوص نگهداری موزه ها نظیر آفت زدایی و ارتقای نمونه ها صورت پذیرفته است.

وی ادامه داد: در ایام دهه مبارک فجر بیش از ۲ هزار نفر از موزه حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان رضوی بازدید و آموزش دریافت کردند.

اشرف زاده با حضور در منطقه حفاظت شده ارس سیستان در مشهد از مراحل اجرا و تحقیقات طرح بررسی بیواکولوژی و شدت خسارت سوسک چوبخوار ارس، بازدید و بیان کرد: جنگل‌های ارس هزار مسجد، یک موضوع فرا منطقه‌ای، یکی از ذخایر ژنتیک و از مناطق گردشگری بسیار ارزشمند کشور است.

وی اظهار کرد: مشکل خشک شدن درختان ارس معضلی است که از چند سال پیش آغاز شده و تعدادی از درختان منطقه را درگیر کرده است که نسبت به حل این معضل باید اقدام کرد.

به گفته وی، طرح پژوهشی بررسی بیواکولوژی و شدت خسارت سوسک چوبخوار ارس، جزء طرح های پژوهشی برتر سال توسط سازمان محیط زیست مورد تایید قرار گرفت.

۲۰ درصد گستره ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش اداره‌ کل حفاظت محیط زیست این استان قرار دارد.

مساحت زیستگاههای طبیعی و وحوش در خراسان رضوی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.

خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.

حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست می‌کنند.

گونه‌های شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.

ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید