یک برگ قباله نفیس ازدواج که خطبه عقد آن در ششم جمادی الاول سال ۱۳۱۰ هجری قمری یعنی ۳۳۵ سال قبل در محضر شرع یکی از علمای اصفهان جاری شده توسط واقف سید علی امامی خوانساری اهدا شد.
به گزارش اعتمادساز به نقل از آستاننیوز، در این سند هاجر سلطان خانم دختر آقا میرزا هدایت به عقد ازدواج دائم محمد علی امامی یکی از نوادگان میرزا جمالالدین امام جمعه از علمای طراز اول خوانسار درآمده است.
میزان مهریه در این قباله که در 23 سطر به خط ثلث نگاشته شده 100 تومان ناصرالدین شاهی، یک قطعه زمین واقع در صحرای بیدهند و یک با عمارت مسکونی با متعلقات تعیین شده است.
سرلوح سند با عبارت بسم الله الرحمن الرحیم الحمدالله الذی ازوج ابانا آدم بحوا فی جنات النعیم و اکرم ساره و هاجره بصحبت خلیل الجلیل ابراهیم و الف بین زلیخا و یوسف الکریم کما الف بین صفورا و موسی الکلیم و اعز بلقیس لسلیمان و سلمت الله العلیم و شرف خدیجه” آورده شده و حاشیه سند نیز توسط شاهدان گواهی و مهر شده است.
تنظیم آرایههای آرایشی قبالههای ازدواج در دورههای تاریخی، با توجه به موقعیت و پایگاه اجتماعی افراد متفاوت بوده است این سند نیز به جهت این که مخاطب آن از جایگاه اجتماعی ممتازی برخوردار بوده است، نقوش و تزئینات هنری نفیسی در آن به کار رفته است. تذهیب و جدولکشی با طرحهایی از شاخهها و بندهای اسلیمی، ساقه، گل ها، برگ های ختایی، شاخه های اسلیمی و گل های خطایی همراه با رنگ های لاجورد، شنجرف، زنگار و طلایی را از جمله تزئینات این سند است.
در این سند، قاعده نحوست تربیع رعایت شده است بدین صورت که بر اساس این قاعده به منظور باطل کردن شکل مربع و دفع نحوست تربیع، در بخش کوچکی از گوشه راست پائین سند انحراف در یکی از اضلاع چهار گوش جدول به وجود آمده است.
تسنیم